EU žestoko poručio Srbiji: Kakav dan žalosti, teroristi su teroristi

0
693
Foto: N1 Screenshot

Europska unija ustraje u stavu da je ono što se događalo na sjeveru Kosova u nedjelju bio “gnusni teroristički napad” i kao takav se treba tretirati i istražiti. EU se isto tako protivi veličanju zločinaca ili terorista.

Pravda mora biti zadovoljena i moraju odgovarati oni koji su planirali, izvršili i stoje iza ovog napada. To je vrlo jasno – rekao je glasnogovornik Europske unije.

On je poručio da EU čeka okončanje istrage i jasnu sliku onoga što se dogodilo kako bi u skladu s tim bile usvojene potrebne odluke.

Mnoge zemlje Europske unije su tražile sankcije protiv Srbije ukoliko se utvrdi veza Srbije s ovim terorističkim napadima i slanjem velike količine oružja koje je pronađeno u i oko srpskog manastira, gdje su se napadači sklonili.

Diplomati u EU smatraju da je Srbija proglašenjem dana žalosti za ubijene pripadnike oružane skupine koja je napada kosovsku policiju, što je EU označilo kao teroristički napad, “dala do znanja da se ne želi distancirati od takvih napada”.

Glasnogovornik Europske unije Stano je rekao kako se nikako ne smije izjednačavati teroriste i žrtve terorističkih napada, da je EU odala počast kosovskom policajcu ubijenom u terorističkom napadu, ali se protivila proglašenju dana žalosti od strane Srbije za ubijene napadače.

– Vidjeli smo da je Srbija proglasila dan žalosti. U ponedjeljak ured EU u Prištini je spustio zastavu na pola koplja kako bi odala počast ubijenom i ranjenom kosovskom policajcu, žrtvama gnjusnog terorističkog napada.

A napadače se ne smije nikada izjednačavati sa žrtvama. Stoga EU delegacija u Beogradu u srijedu nije spustila zastavu na pola koplja – rekao je glasnogovornik EU.

On je dodao da se EU “općenito temeljito protivi veličanju zločinaca i terorista i žaljenju istih”.