13 C
Split

Nove subvencije kredita za mlade obitelji od rujna

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kreće nova runda subvencioniranih kredita za mlade obitelji.

Novi natječaj bit će u rujnu.

Ministar graditeljstva ponosno je izjavio kako se državna subvencija pokazala vrlo dobrom demografskom mjerom. U stanovima koji su kreditirani, kaže Predrag Štromar, rodilo se 201 dijete, a svako novorođenče produžuje subvenciju za još dvije godine.

Ipak, državna mjera utjecala je na ukupno tržište nekretnina čije su cijene ponovno počele rasti.

Iako je formalno postojao limit, svih 2.320 mladih obitelj na posljednjem natječaju dobilo je subvencije za stambene kredite. Tako će biti i na natječaju koji kreće ovih dana. Vlada najavljuje, osigurat će dovoljno novca za sve.

U razvijenim urbanim sredinama subvencije će ovaj put biti manje, 30 posto, ali jednu godinu dulje, na 5 godina.

I dalje, za svako dijete subvencija se produljuje za dvije godine. Ministar je ponosan, ovom mjerom “kumovao” je čak 201 novorođenom djetetu. A sedam obitelji izvuklo je jackpot života – blizance.

Gledano iz ovog kuta, mjera je očito polučila uspjeh, no, mnogi smatraju da se Vlada nakon izlaska iz krize nije trebala petljati u tržište, već pomagati ugroženim skupinama.

Prva posve očita negativna posljedica bila je – u Zagrebu nagli deset-postotni uzlet cijena stanova, uz 30-postotni pad transakcija.

Do toga je došlo zbog paničnog stampeda kada su ljudi ulijetali u stambene kredite u strahu da će propustiti subvenciju.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img