Što sve o sebi djeca otkrivaju na društvenim mrežama? I tko sve to vidi?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Pogledajte s djecom ovaj UNICEF-ov video i pomozite im da prepoznaju važnost zaštite svoje i tuđe privatnosti na društvenim mrežama.

“Ova djeca suočavaju se sa stvarnošću odrastanja online”, naslov je UNICEF-ova videa koji prikazuje fingiranu press koneferenciju, na kojoj novinarka, pred kamerama i fotoapartima, postavlja djeci razna osobna pitanja iz kojih je očito da je jako dobro upoznata s detaljima njihova života. Kod djece to izaziva zbunjenost, nelagodu i sram pa neki pitaju novinarku odakle joj sve te informacije.

Na kraju saznajemo da su sve informacije o djeci iznesene u videu prikupljene s njihovih javnih profila na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu, Snapchatu i Whatsappu, a zatim slijedi poruka:

“Razmislite prije nego što objavite svoje slike, komentare, informacije o svojim putovanjima, hobijima, svoje osobne podatke. Zaštita privatnosti na društvenim mrežama ključna je da bi se izbjegle krađe podataka, prevare, krađa identiteta, zlostavljanje, iznuda i nasilničko ponašanje.”

I na stranici UNICEF-ove inicijative protiv nasilja na internetu #ENDviolence online mogu se pronaći savjeti za zaštitu privatnosti na internetu:

  • Postavke privatnosti na društvenim mrežama mogu se postaviti tako da filtriraju tko može vidjeti vaše podatke, fotografije i videe. Uvijek je važno razmisliti o tome što dijelimo i s kime. Ako postavke sigurnosti nisu dobro postavljene, svatko može vidjeti te informacije.
  • Privatnost u kojoj svi želimo uživati odnosi se i na druge. Nije u redu prijaviti se na račun druge osobe ili koristiti tuđi mobitel ili profile bez dopuštenja.
  • Sigurnost platformi i kanala koje koristimo također je kritična. Nesigurni sustavi mogu omogućiti povrede privatnosti.
  • Izgradnja boljeg interneta znači da pazimo što dijelimo i da brinemo i o privatnosti drugih. To također znači da smo upoznati s time može li se vjerovati platformama i kanalima da će čuvati sigurnost naših podataka.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img