Novi ministar obrane biti će Ivan Anušić.

  0
  227
  Foto: OSTV

  Novi ministar obrane bit će župan osječko-baranjske županije i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

  Plenković je na početku današnje konferencije za medije podsjetio zbog čega je u subotu razriješio bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Potom je rekao da su jutros održane konzultacije u HDZ-u te da je predložio Ivana Anušića koji je dobio potporu i u stranci i od partnera.

  – Održali smo konzultacije na razini HDZ-a, predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića. Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade – rekao je premijer Plenković.

  – On je na tu ponudu pristao, spreman je na saslušanje na nadležnom saborskom Odboru – dodao je Plenković.

  – Što se tiče procedure, uputit ću pismo predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u srijedu. Što se tiče glasovanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje i s obzirom na značaj ministarstva obrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja – rekao je Plenković dodavši da očekuje potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak, navodi N1.

  Mato Lukić mijenjat će Anušića na mjestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata, kaže premijer.

  – Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku potporu u ožujku 2020, odgovorio je Plenković na pitanja o tome kako će surađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti. – Logično da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane. Uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada – kazao je Plenković.

  Odgovarajući na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković je rekao da ne zna je li Banožić bio na fešti u petak navečer, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: “Pitajte nadležno državno odvjetništvo.”

  Plenković tvrdi kako ranije nije čuo za nikakvu prometnu nesreću koju je Banožić izazvao ranije.

  Plenković je komentirao i slučaj hrvatskih navijača u Grčkoj. Kaže kako će uskoro biti objavljene dobre vijesti o ovom slučaju, a da to nije saznanje o tome da se na nožu kojim je ubijen navijač AEK-a nađen DNK grčkog navijača.

  Plenković je na kraju konferencije za medije želio istaknuti izdavanje trezorskih zapisa za građane. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske te na uspjeh u izdavanju državne obveznice. Ovo je, kaže, nova prilika za građane koji tijekom narednog tjedna mogu kupiti trezorske zapise s prinosom od 3,75 posto. Uvjeren je, kaže, da građani imaju povjerenja u državne financije.