Nakon akcije upozorenja pod nazivom #UGASIMOTOR koja je održana u brojnim hrvatskim gradovima u trajanju od 10 minuta u petak 15. lipnja u 17 sati, građanska inicijativa ‘STOP rastu cijena goriva’ odlučila je krenuti u veću akciju za spuštanje cijene goriva ispod devet kuna i za snižavanje trošarine, priopćila je inicijativa u ponedjeljak, donosi tportal.hr.

Nova akcija, koja je, kažu, prvi korak u borbi za jeftiniju i održivu državu iz koje se ne bježi, dogovorena je za srijedu 20. lipnja od 15:30 do 16:30 i tada opet kane gasiti motore u cijeloj Hrvatskoj. Tvrde da će ovaj put to biti velika akcija jer im se, ističu, nakon petka na stotine građana javlja da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradFacovima i mjestima.

‘Prema policijskom izvješću 2.572 vozila sudjelovala su u blokadama hrvatskih prometnica u petak, a ovaj put očekujemo barem 10.000 vozila koja će se ugasiti na hrvatskim prometnicama. Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor’, pohvalila se inicijativa u priopćenju. Napominju da oni ne organiziraju niti punktove, niti građane, već se građani samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor: ‘Važno je da osiguraju jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije. Osim vozača osobnih automobila pozivaju se i pješaci, biciklisti, motoristi, vozači svih kategorija … Pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima’.