U promet puštena dionica ceste Solin-Trogir, dugačka 5,5 km

0

U promet je puštena novoizgrađena dionica ceste Kaštel Gomilica-Kaštel Stari u vrijednosti 147 milijuna kuna, HRT.

Dionica Kaštel Gomilica-Kaštel Stari, dužine 5,5 km glavne trase te 3,5 km zamjenskih cesta, dio je projekta započetog 2006. godine.

Do danas je ukupno izgrađeno ili rekonstruirano oko 15 km glavne trase Kaštelanske ceste. Izgradnja se odvijala fazno po poddionicama, a ukupno je, sa završenom poddionicom Kaštel Gomilica-Kaštel Stari u Kaštelansku cestu uloženo oko 430 milijuna kuna (bez PDV-a).

Glavna kaštelanska cesta, kojom se prometuje na relaciji Split-Trogir, jedna je od najprometnijih u Hrvatskoj. Njome dnevno, prema podacima Hrvatskih cesta, u prosjeku tijekom cijele godine prometuje oko 25.000 vozila, što stvara prometne zastoje, a puštanjem u promet novoizgrađene dionice Kaštel-Gomilica-Kaštel Stari povećat će se protočnost, posebno tijekom turističke sezone.

Otvarajući dionicu, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić istaknuo je kako se gradnja te prometnice odvijala u otežanim okolnostima zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa i vrijednosti zemljišta kao i zbog gustog prometa.

Na splitskom području je prema njegovim riječima preostalo riješiti prometne teškoće na lokaciji Širine u Solinu te je najavio kako će se tome pristupiti u najskorije vrijeme.

Nakon toga preostaje rješavanje poteškoća u vezi splitske zaobilaznice, to jest prereguliranje prometa na splitskoj zaobilaznici s nekoliko rampi koje će omogućiti brže odvijanje prometa na ulazu i izlazu iz Splita, rekao je Mihotić. Prema njegovim riječima, završna faza prevladavanja prometnih poteškoća na splitskom području je dovršetak ceste do Omiša.

Za izgradnju te prometnice trebat će oko 300 milijuna eura i taj prometni projekt moramo pripremiti za financiranje iz fondova EU, rekao je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa zastojem u izgradnji mosta Čiovo u Trogiru, državni tajnik Mihotić istaknuo je kako je u pripremi novi natječaj za izvođača radova.