OBILJEŽENA 31. obljetnica pogibije duvanjskog viteza Frane Bokanovića – Bebe i njegovih suboraca

  0

  U mjestu Miranje Donje, ispred kamenog križa, spomen obilježja na pogibiju hrvatskih vitezova Frane Bokanovića – Bebe, Mire Barešića, Zdeslava Turića i Milana Pandžića, danas je obilježena je 31. obljetnica njihove pogibije na početku Domovinskog rata.Na taj hrabri čin danas su se misom zahvalnicom, polaganjem vijenaca i paljenje svijeća podsjetili predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i poznanici te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

  Na obilježavanju 31. obljetnice bili su iz Tomislavgrada obitelj pokojnog Frane Bokanovića i Mijo Šteko ispred Općine Tomislavgrad i Tenkista HVO

  Iz životopisa hrvatskog viteza:

  Satnik FRANO BOKANOVIĆ (3. siječnja, 1968. – 1. kolovoza 1991.)Frano Bokanović, sin Milice r. Ćavar i Stipe, rođen je 3. siječnja 1968. godine u Vedašiću, općina Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju kemijsko-tehničku školu završio je u Tomislavgradu. Aktivno se bavio kick-boxom; kao prvak Austrije osvojio je Union Cup. Od 21. studenoga 1990. bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske Kumrovec. U travnju 1991. privremeno odlazi u Austriju i Njemačku, zatim se vraća u Hrvatsku. Dana 1. srpnja 1991. godine dragovoljno pristupa u djelatni sastav Specijalne postrojbe HV-a, a zatim odlazi na zadarsko bojište. Poginuo je 1. kolovoza 1991. izvršavajući borbenu zadaću na prvoj crti bojišta u Miranju Donjem kod Benkovca. Pokopan je uz vojne počasti u rodnom Vedašiću. Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata.Hvala hrvatskim vitezovima, pokoj vječni daruj im Gospodine.

  Foto: tenkisti HVO