Rusi pripremaju Putinov bijeg? Zna se gdje bi ruski diktator mogao potražiti utočište propadne li njegova agresija na Ukrajinu

  0
  Foto: Screenshot

  Ruski predsjednik ​Vladimir Putin ​itekako je svjestan rizika u koji se upustio započevši invaziju na Ukrajinu i zamjerivši se zemljama Zapada.

  Prema novim informacijama s kanala ‘General SVR’ na Telegramu, iza kojeg navodno stoji bivši časnih vojnih obavještajaca, Putinovi suradnici pripremaju plan za njegov eventualni bijeg iz zemlje.

  Ruski čelnik je, navodi se, “svjestan mogućnosti oštre promjene raspoloženja u zemlji”.Isti je kanal nedavno izvijestio da se 69-godišnjak usred noći preplašio za vlastito zdravlje te da su liječnici tri sata ostali uz njegovu postelju.

  Smatra se da bi zrakoplov koji prevozi Putina i njegovu svitu krenuo u Siriju, najbližu prijateljsku državu čijeg je vođu, Bashara al-Assada, Putin spasio intervenirajući u građanskom ratu u 2015. godine, prenosi Net.hr.

  Međutim, kako bi ruski vođa tamo stigao, avion bi morao proći kroz zračni prostor Turske, članice NATO-a.Kad bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uskratio dopuštenje zrakoplovu da uđe u njegov zračni prostor, to bi uništilo Putinov najbrži, a možda jedini, put za bijeg.

  Taj scenarij nije izvjestan budući da dvojica moćnika imaju složen odnos.

  Iran je još jedna regionalna sila kojoj bi bilo u interesu pomoći ruskom tiraninu.

  “U principu, Iranu i Turskoj je korisno držati ruskog predsjednika u egzilu u rezervi, koristeći ga, ovisno o situaciji, kao polugu ili kao adut za pregovaranje”, navodi spomenuti kanal.

  Ranije ovog mjeseca Putin se sastao sa svojim turskim i iranskim kolegama u Teheranu, navodno kako bi razgovarali o Siriji. Međutim, nije nemoguće da su Erdogan i iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarali o mogućnosti Putinova traženja azila, prenosi Net.hr.

  Ivica R.