13 C
Split

Obiteljima s troje i više učenika stiže županijski potpora do 700 kuna: prijave od 02. – 23. ožujka. Evo tko ima pravao

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

“Budi tu – tu je tvoj dom!” – naziv je projekta Županije splitsko-dalmatinske čiji je cilj novčanim potporama pomoći obiteljima iz Zagore i s otoka koji imaju troje ili više djece na redovitom osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju

– Prihvatljivi prijavitelji su sve takve obitelj koje žive unutar jedinica lokalne samouprave na području Zagore i otoka. Oni s troje djece dobivat će 500 kuna, obitelj s četvero djece na redovnom školovanju dobivat će 600 kuna mjesečno, a oni s pet ili više djece – 700 kuna.

Po ovom javnom pozivu sredstva će se isplaćivati za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja, i to u dva dijela, u svibnju i u srpnju – najavio je Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu – donosi Slobodna dalmacija

– Ove godine se raspisuje natječaj za razdoblje od početka siječnja do konca školske godine, a u rujnu planiramo raspisati novi natječaj za cijelu iduću nastavnu godinu. Prema procjenama, očekujemo da će se javiti oko 1100 obitelji, a više ćemo znati nakon javnog poziva koji će biti otvoren od 2. do 23. ožujka. Ako se prijavi broj obitelji koliko smo procijenili, po školskoj godini ćemo izdvojiti oko sedam milijuna i 300 tisuća kuna za taj projekt – kazao je župan Blaženko Boban.

Već u svom imenu, jasne su naznake da je ovaj projekt nastavak ranije započetog “Tu je tvoj dom”, kroz koji je Županija podupirala kupnju, obnovu ili izgradnju kuća ili stanova za mlade obitelji također područja otoka i zaleđa.

U tijeku su prijave za drugi natječaj, a nakon prvog ciklusa je regionalna vlast potpisala 120 ugovora i dodijelila 11,66 milijuna kuna.

– Mislim da smo jedinstvena županija koja daje financijsku potporu novorođenoj djeci. Za sada je tu potporu iskoristilo deset tisuća obitelji, kojima smo ukupno isplatili više od deset milijuna kuna. Ovaj projekt, “Budi tu – tu je tvoj dom!” je potpora obiteljima koje imaju troje ili više djece u redovitom osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.

Uz infrastrukturne projekte koji su pokrenuti na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo u Zagori i na otocima zadržimo u što većem broju na njihovim rodnim ognjištima. To je bitno, jer uz ove infrastrukturne projekte, neće imati tko raditi ako o tome nećemo povesti računa, i ako nećemo u svojoj domeni ugraditi kamenčić u mozaik demografske obnove Splitsko-dalmatinske županije – naglasio je Boban.

Regionalni čelnik podsjetio je da je Županija poticajnim demografskim mjerama sufinancirala i produženi boravak u dječjim vrtićima, besplatne udžbenike i time su pokazali, dodao je, proaktivnost u nametanju takvih programa prema nacionalnoj razini, jer je baš te dvije “ideje” preuzela Vlada i primijenila ih na razini države.

Blaženko Boban je istaknuo kako su sredstva za demografske mjere koje provode već četvrtu godinu, pronašli u županijskom proračunu. Budući da su aplicirali za ostale projekte iz EU-ovih fondova, nisu trebali koristiti matična sredstva te su time oslobodili novac za navedene demografske mjere.

JAVNI POZIV

Sve detalje doznajte na www.dalmacija.hr

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava u svrhu provođenja demografskih mjera, aktivnost pomoći obiteljima s troje i više djece na školovanju (Zagora i otoci) za nastavnu godinu 2020./21. objavljen je danas na službenoj internetskoj stranici Županije www.dalmacija.hr.

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Goldstein i Klasić gostovali na N1, nadrobili svašta, NEISTINA NAJVIŠE: “Ne mogu se izjednačavati žrtve Bleiburga i Jasenovca ”Klasić: ” Dara iz Jasenovca nije...

Povjesničari i sveučilišni profesori Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein gostovali su kod Mašenke Vukadinović u emisiji Izvan okvira N1TV...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img