13 C
Split

Znanstvenici sa Instituta ‘Ruđer Bošković’ otkrili hrvatski soj?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog.

Znanstvenici s Instituta “Ruđer Bošković” otkrili su novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti hrvatski soj, no više informacija znat će idući tjedan.

Naime, dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta “Ruđer Bošković” i njegov tim otkrili su dvije izmjene u ‘potpisu’ virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane, piše sutrašnji Express, a prenosi 24 sata. Oni su prvi u Hrvatskoj, još prošlog proljeća, prvi i sekvencirali korona virus, odnosno analizirali njegov genski “potpis”. Sad su, moguće, pred otkrićem neke nove varijante virusa, koju su otkrili na uzorku zaražene osobe iz Zagreba. O njoj niti simptomima ne znaju ništa drugo, bitno im je samo da je osoba, kako to pojednostavljeno kažu, “jako pozitivna”, odnosno da u sebi ima visoku koncentraciju virusa.

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog. – Vidjet ćemo što će to biti i ima li još takvih slučajeva, kao ovaj jedan. Možda je riječ o mutacijama koje postoje samo u tom uzorku, odnosno samo u toj zaraženoj osobi i nisu se dalje širile, ali to još ne znamo sigurno – zaključuje dr. Vugrek.

dp


- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Goldstein i Klasić gostovali na N1, nadrobili svašta, NEISTINA NAJVIŠE: “Ne mogu se izjednačavati žrtve Bleiburga i Jasenovca ”Klasić: ” Dara iz Jasenovca nije...

Povjesničari i sveučilišni profesori Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein gostovali su kod Mašenke Vukadinović u emisiji Izvan okvira N1TV...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img