Obljetnice: Na Crnom potoku u okolici Našica partizani su okrutno ubili oko 1600 Hrvata

  0

  U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica danas je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojim je obilježena 76. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1600 zarobljenih vojnika i civila.

  Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće

  Za žrtve je služena sveta misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u mjesecu lipnju, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske uz našičku planinarsku Sekciju sv. Bernard.

  Na početku komemoracije sve nazočne je ispred Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” pozdravio Julio Pepelko koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945.

  Sve nazočne pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i naglasio kako se ovakva tragedija ne smije zaboraviti.

  „Netko će reći kako vrijeme liječi sve, ali ovo što se ovdje dogodili prije 76 godina ne može vrijeme izliječiti i ne može se zaboraviti. Ovo tlo je natopljeno krvlju nedužnih civila. Naša domovina je u Domovinskom ratu natopljena krvlju hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije što su imali u tom trenutku, a to su vlastiti životi. Dužno smo s ovog mjesta promicati hrvatsku povijest, pričati istinu djeci i mladeži o Drugom svjetskom ratu, pričati istinu o Domovinskom ratu.” – obratio se okupljenima Krešimir Kašuba i pri tom pozdravio i zahvalio na dolasku svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima obitelji žrtava, saborskom zastupniku Hrvoju Šimiću, predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Žagaru, franjevcima, vijećnicima Grada Našica i ostalim okupljenim sugrađanima i gostima.

  Komemoracija se održava već 19 godina

  Predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić zahvalio se Ministarstvu hrvatskih branitelja i njihovim predstavnicima – gospođi Ivoni Paltrinieri i Ani Filko koje su svojom nazočnošću uvećale komemoraciju.

  „Komemoracija se održava već 19 godina i nadam se da će se tradicija nastaviti i u budućnosti predsjednik. Napomenuo bih da je i situacija s pandemijom koronavirusa uzrokovala to da na samoj komemoraciji prisustvuje manji broj ljudi. Na obilježavanje su došli mnogi iz cijele Hrvatske – od Duge Rese, Zagreba, Popovače te iz cijele Slavonije i Baranje, a sveukupno je došlo nekih tridesetak udruga.” – izjavio je Željko Tomić.

  Nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivonom Paltrinieri i Anom Filko, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom i predsjednikom Gradskog vijeća Krešimirom Žagarom, saborski zastupnik i dogradonačelnik Grada Našica Hrvoje Šimić, vijećnik Županijske skupštine Vanja Prošić, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

  Izvor; TV Našice/Dugopolje org