Od nove godine mijenja se način provedbe vozačkog ispita

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sve koji će vozačke ispite polagati nakon Nove godine na ispitu će dočekati neke novosti. Za početak, ispitivač će umjesto ispitnog lista imati tablet, a u dogledno vrijeme ispred automobila u kojima se ispiti polažu bit će postavljene kamere.

Od 2. siječnja nove godine, Hrvatski autoklub (HAK) kao ovlaštena stručna organizacija u proces provedbe vozačkih ispita uvodi nova tehnološka rješenja.

Ubrzava se postupak izdavanja vozačke dozvole

U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počinje se koristiti programska aplikacija instalirana na tablet uređaje. Njena najveća prednost pojednostavljenje je postupka izdavanja vozačkih dozvola jer se uvjerenje o položenom ispitu automatizmom šalje u MUP i HAK.

– Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, namjera je unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita. Nadalje, namjera je za nadležna državna tijela i za građane, odnosno kandidate za vozače koji polože vozački ispit, pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita, kaže za Srednja.hr Alen Vojvodić iz Hrvatskog autokluba.

Vozački ispit snimat će se kamerom

Osim tableta, novina u provođenju vozačkog ispita je i instaliranje kamera ispred vozila u kojima se polaže ispit, a sve radi transparentnosti procesa.

– Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, planirano je u drugoj fazi, a nakon što budu sukladno propisima, ispunjeni svi potrebni uvjeti. U konačnici svrha je i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru toga, kao i veća objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa te ujednačavanje sadržaja i kriterija ispita ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta, napominje Vojvodić.

Dodaje, navedene izmjene bit će implementirane u predstojećem razdoblju i do daljnjega se ne očekuju druge izmjene, osim tehnološkog usklađivanja kao potrebe.

– Sve navedeno doprinijet će boljoj i kvalitetnijoj osposobljenosti kandidata za vozače, njihovoj boljoj pripremljenosti za samostalno i sigurno upravljanje vozilom u stvarnim prometnim uvjetima, poboljšanju sigurnosti mladih, odnosno novih vozača kao i doprinos poboljšanju sigurnosti prometa na cestama, zaključuju iz HAK-a.

Ako ste među onima koje očekuje polaganje ispita, svoje znanje testirajte u kvizovima na ovoj poveznici.

Na ovoj pak poveznici možete provjeriti koliki je minimalan novčani iznos koji morate izdvojiti da biste dobili vozačku dozvolu u Hrvatskoj! (Od upisa u autoškolu do dobivanja vozačke dozvole u ruke).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img