18/06/21

Dio građana ipak neće osjetiti dugoočekivano pojeftinjenje bezreceptnih lijekova

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Bezreceptni lijekovi za nadutost, probleme s proširenim venama, prostatu i iskašljavanje unatoč očekivanjima – neće pojeftiniti. “Radi se o jednim od najprodavanijih lijekova, dnevno ih prodamo na desetke i zato mi smatramo da nije u redu što su odlučili povisiti cijene”, objašnjava farmaceutkinja Ana Marija Bandov.

Primjerice cijena jednog lijeka nadutosti trebala je biti manja za 12 kuna i 80 lipa, ali na kraju je manja za samo 10 lipa. “Ono što smo cijelo vrijeme pacijenti bi trebali imati dostupnije cijene, ali proizvođač je digao cijene tako da će pacijentima cijena ostati ista”, tvrdi Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Razočaravjući potez

Pacijenti su ovakvim ponašanjem neugodno iznenađeni. Ovakav potez jednog proizvođača nitko nije očekivao, kažu u ljekarničkoj komori. “Potez ovog proizvođača za sada jedinog je razočaravajući i neočekivan. Vidjet ćemo kakve su reakcije s terena, ljekarnici su razočarani”, tvrdi Soldo.

Riječ je o lijekovima koji imaju godišnji promet od oko 30 milijuna kuna, a iz farmaceutske tvrtke koja je povisila cijenu još nema objašnjenja zašto se odlučila na takav potez.

‘Radi se o nepoštenoj praksi’

Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, kazala je za RTL Danas kako strahuje da i ostale farmaceutske tvrtke ne povećaju nabavnu cijenu lijekova. “One gledaju samo svoj profit, a ne gledaju da je to dostupno pacijentu. To je strah i za pacijente. Sada će kompanije napraviti to da im lijekovi ne budu dostupni po cijeni koju je Vlada zamislila”, smatra Karačić.

Tvrdi kako se radi o nepoštenoj praksi prema pacijentima te da će udruga napraviti sve da takva nepoštena praksa zaustavi i ne ide preko leđa pacijenata.

“Poruka pacijentima je da kupuju lijekove koji su zaista sniženi, ako se snizio PDV, ako je napravljeno sve da pacijentima lijekovi budu dostupni po pristupačnoj cijeni, onda da provjere cijene i kupuju lijekove koji su sniženi. One koji imaju istu cijenu neka ne kupuju i na taj način ćemo natjerati sve da spuste cijene lijekova”, kazala je.

Čuli su se i s ministrom financija Zdravko Marićem. On se čini iznenađenim i vjeruje da riječ o izoliranom slučaju te da druge farmaceutske tvrtke neće povećati cijenu lijekova.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Komarci ih ne podnose: Ove biljke otjerat će insekte

Ako ne želite koristiti neke kemikalije kako bi se riješili komaraca, možete posaditi neke biljke koje će vam u...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img