13 C
Split

Od sredine tjedna Hrvatska na udaru toplinskog vala iz sjeverne Afrike

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđene za lipanj, a od sredine tjedna i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području postoji opasnost od toplinskog vala, piše u nedjelju Večernji list, pozivajući se na prognostičare DHMZ-a.

Početkom tjedna nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje.

Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine, navodi dnevnik.

Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva, ističu dežurni prognostičari DHMZ-a, ističe Večernji.

I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod Metoffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj, piše Večernji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img