Održana komemoracija u Bleiburgu

0
1
Foto: HRT

Na Lojbaškom polju održala se komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. U ime Vlade sudjelovali su ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević. Komemoracija koju je organizirao Počasni bleiburški vod održala se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Misu je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže. Skup je osiguravalo oko 450 policajaca. Prema prvim procjenama, okupilo se oko 15 tisuća ljudi, no policija će točan broj objaviti poslijepodne.

Prvi put ove godine skup se obilježava kao javni, a ne vjerski događaj. Prvi put ove godine, otkada je Sabor pokrovitelj komemoracije, na Bleiburg nije došao nitko od troje najviših hrvatskih dužnosnika. Predsjednica države poslala je izaslanicu, a u ime Vlade to su ministri Tomo Medved i Lovro KuščevićGordan Jandroković tamo je bio u četvrtak i poručio da neće doći kako bi se izbjegla politizacija ovoga skupa.

Kao nikada do sada prisutne su brojne snage sigurnosti, sve nadgleda oko 450 temeljnih policajaca, specijalaca, antiteroristička jedinica, psi, a cijeli se skup i snima. Koruška policija dugo je upozoravala da neće biti dopušteno nikakvo ustaško znakovlje, ikonografija i bilo kakve parole iz NDH, a rekli su i da će zakon provoditi pravedno i strogo te da su kazne rigorozne.

Na Bleiburško polje došlo je oko 15.000 ljudi, prema procjeni najviše iz Hrvatske. Došli su i iz BiH, Njemačke, Austrije i Švicarske. Prema informacijama policije, nikakvih incidenata nema i sve protječe mirno, piše HRT.

– Jutros nisu zabilježeni incidenti. Kazna za one koji se ne budu pridržavali zakona je 4000 eura za isticanje ustaškog simbola ili mjesec dana zatvora – poručio je Rainer Dionisio, glasnogovornik koruške policije.

Jedan od razloga zašto je toliko puno policije je i što su Austrijanci sve glasniji u svojim zahtjevima da se zabrani ovaj skup. Tako se blizu Bleiburškog polja, u središtu Bleiburga i na željezničkoj postaji održavaju dva prosvjedna skupa koja su organizirali antifašisti iz Austrije, a došli su i njihovi pobornici iz Hrvatske i Slovenije. Njihova je poruka jedinstvena – žao im je svih nevinih žrtava koje su stradale, ali za njih je komemoracija u Bleiburgu samo skup koji slavi fašizam.