Općinska vijećnica Kelam: ‘Lećevica je danas općina kojom se vlada strahom’

0
Foto: Facebook

Općinska vijećnica Općine Lećevica Renata Kelam kazala je kako se u toj općini vlada strahom.

– Kao izabrana općinska vijećnica imam moralnu obvezu prema javnosti iznijeti sve nezakonitosti koje se u posljednje vrijeme događaju na prostoru Općine Lećevica. Zapravo, radi se o dobro uhodanoj praksi sustavnog terora općinskih vlasti nad stanovništvom, a koja je u posljednje vrijeme eskalirala jer općinski gospodari prvi put imaju ozbiljnu opoziciju.

Načelnik Ante Baran uz pomoć pojedinih zaposlenika općine sustavno terorizira građane koji se usude postavljati pitanja o načinu njegove vladavine, načinu upravljanja općinom, trošenju proračunskog novca ili dostupnosti osnovnih komunalnih usluga. Najzorniji primjer zastrašivanja koji je snimljen , pa čak i nuđenja mita, je primjer hrvatskog branitelja Željka Mihokovića.

Ovaj umirovljeni branitelj godinama je javno prozivao općinu zbog raznih propusta. Zbog svog stava nikada nije dobio javnu rasvjetu, vodovod ga je zaobilazio u širokom luku, a jedino se cesta prema njegovoj kući ne održava. Mihoković je pokušaj podmićivanja, uz javno dostupnu snimku, uredno prijavio USKOK-u, ali do danas nitko nije reagirao na prijavu. To je samo ohrabrilo načelnika Barana da nastavi sa sustavnim pritiskom na svaki vid opozicije u općini. Marku Bogiću, kandidatu Domovinskog pokreta za općinsko vijeće zabranio je korištenje vode iz javnog bunara nakon što se kandidirao na izborima.

Voda je omiljeni Baranov instrument ucjenjivanja stanovništva. Ukoliko šutke prihvaćate njegovu politiku onda vam cisterne, vodu plaćenu općinskim subvencijama, voze i za bazene pa čak i u susjednu županiju. Međutim, ukoliko ste protivnik njegove politike onda vam se voda za piće naplaćuje po komercijalnim cijenama. Sve se to događa u općini koja se nalazi u financijskim dubiozama teškim 7 milijuna kuna.

Općini u kojoj se ne podudara niti jedno financijsko izvješće, općini u kojoj je svaka druga stavka proračuna kontradiktorna i koja ne poštuje osnovna knjigovodstvena pravila. Dok u općinskim financijama i temeljnim financijskim pokazateljima vlada potpuni kaos načelnik kupuje zemljišta po Rogoznici, a brod je, kako sam navodi, kupio pozajmicom! Kada, kao izabrani vijećnik, pokušate ukazati na ove nezakonitosti slijedi vam niz kazneni prijava od načelnika kojima nastoji ušutkati i iscrpiti svaku opoziciju svojoj suludoj vladavini. 

Mi smo došli do faze kada samostalno više ništa ne možemo pred nasiljem i zloporabom općinskih i državnih resursa. Gdje su državna revizija, Dorh i Uskok kada ih narod treba? – kazala je općinska vijećnica Renata Kelam, donosi DalmacijaNews