Osnivač burze kriptovaluta pobjegao s dvije milijarde dolara,…

0
Foto: ilustarcija

U priopćenju na web stranici tvrtke navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi ‘bolje služila klijentima‘

Osnivač turske burze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobjegao iz zemlje s ukradenih čak dvije milijarde dolara.

Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tijekom provjere putovnica. Vjeruje se da je pobjegao u Albaniju ili Tajland. Tužitelji u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova burza naglo ugasila u srijedu i Ozer pobjegao iz zemlje s ukradenim ulaganjima stotine tisuća investitora.

Ozerova tvrtka sa sjedištem u Istanbulu, Thodex Exchange, prodavala je digitalnu valutu dogecoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Tržišni podaci od 17. travnja pokazali su da je tvrtka u roku od 24 sata trgovala dogecoinima u vrijednosti većoj od 500 milijuna dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

U srijedu je Thodex iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije mogla pristupiti svojim računima na kojima drže više od dvije milijarde dolara.

U priopćenju na web stranici tvrtke navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi “bolje služila klijentima”. Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan prije objave te izjave.

Oguz Evren Kilic, odvjetnik koji zastupa Thodexove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Thodexa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhitila 62 osumnjičenika.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prijevare i osnivanja zločinačke organizacije.N avodno se radi o najvećoj prijevara povezanoj s kriptovalutama.

U drugoj priopćenju objavljenom u četvrtak, Thodex je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošlog tjedna otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Također, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen cyber-napadom koji je tvrtku koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije priopćio svojim investitorima.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 17. travnja zabranio korištenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blockchain kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska središnja banka rekla je da će zabrana početi vrijediti od 30. travnja. Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije, javlja Jutarnji list