HomeKolumnaOSVRT NA NASTUP BRIGADIRA SELAKA I ŠTO ME SMETA U SVEMU TOME

OSVRT NA NASTUP BRIGADIRA SELAKA I ŠTO ME SMETA U SVEMU TOME

Piše Vanja Zlatović

“- Banožić je potpuno nesposoban za svoju ulogu
– Milanović mu radi uslugu jer ga stalno napada i zato nije smijenjen
– u ratu sam imao priliku bombardirati kolonu izbjeglica pomiješanu sa srpskom vojskom, ali nisam. Još ne znam jesam li ispravno postupio
– 1991. sam imao više borbenih letova iznad Hrvatske , ali nikada nisam bacao bombe na ciljeve
umirovljeni brigadir Ivan Selak “

Prvo me smeta da će mi svatko reći- eh, momak, ti nisi donio MIG-21 kao dar u domovinu, bio heroj, do tada ne ispalio metka na naše heroje, ne bombardirao kolonu s civilima, ostao vitak i ne roniš, ti si glup i nezaslužan. Kao Banožić (HDZ), ti si nitko i ništa. I ja bi to prešutio, jer sve je baš tako. do zadnje riječi. Niti sam bio čelična krila naše armije, niti one hrvatske, bio sam student bez veze i sa M-53 šaronjom, niti dronove ne razlikujem od cijevi za kanalizaciju, i ok. Mene su samo bombardirali i mitraljirali avioni JNA, kao malog crva, i još ne čujem na lijevo uho dobro, nisam donio domovini ništa, nisam niti ostao vitak, nisam niti mogao bombardirati civile među gusjeničarima pa ih ne bombardirao jer sam ukupno i oduvijek plemenit i ispravan i heroj, i da ja sjedim nasuprot humanistički, lijevo, patriotski, napredno orijentiranog državnotelevizijskog Aleksandra Stankovića, a to je i tako nemoguće…ne bi mu se ništa na meni sviđalo. A ovo je bilo tako “po mjeri sviđanja”. Ali imam par riječi o tome, pa eto.

Prvo, ako ulaziš u politiku, nisi više heroj. A jest opsesija Banožićem (HDZ) ulazak u politiku. Svaki biskup, sveučilišni profesor, pripadnik nacionalnih manjina, progonjeni Srbin, branitelj, pripadnik seksualnih manjina, djevojčica iz kolone, pilot čeličnih krila, svaki drugi heroj dakle….skida razloge nedodirljivosti kad sjedne u studio, kad izađe za govornicu, i Ćipe, i Glasnović, i Pupovac, i svatko, i Sv Ante i Rade Končar kad izađu za govornicu, od tog trenutka prestaju biti netko “na koga se ne može reći riječ neslaganja”. Pa i Selak.

Drugo…ta je skupina tvrdnji o sebi tako balaševićevski uzvišena i savršena, kao da ju je Jadranka Kosor krojila, ali po mjerilima nekog feralovskog humanizma. Čovjek je hrabar, siguran sam, ispravan, očito i siguran sam….prešao je na hrvatsku stranu niti pola godine iza Sarajevskog primirja, kad se većina hrvatskih mladića “već skinula”, i to je prekrasno. Do tada je letio za JNA, i herojski je sve promašivao, i sanjao Hrvatsku. I to je predivno, baš stankovićevski predivno i ja se ne bi tako usudio.

Kad je opet “baš zagrmilo”, a nakon jeseni 91., to je najviše bila Oluja, on je poštedio civile, održao viteštvo hrvatskih krila, iako je time …išao mimo zadaće koja mu je dodijeljena. U oba ta perioda, krvava i odlučna, on je humanistički promašivao, vjerojatno u drugim akcijama nije, kad je bilo “to be or not to be”, a sad je ogorčen Banožićem (HDZ), i zna, kao i svi mi, što je palo kraj studentskog naselja, ima li to bombu ili nema.

Ono što je meni antipatično. Ne s nekim razlogom, s nekom namjerom, ali da…to je – kako su zadaće i JNA u doba najteže agresije na Hrvatsku, i, očito, ova kojoj se sad suprotstavio s hrvatske strane, bile tvrđe od njega, pa su sve zaraćene strane ispale etički i ženevski dvojbene, ali on je svijetlio olimpijskim humanizmom, i još je ostao vitak i heroj, i prokazuje iz te pozicije nedopustive propuste ovih okaljanih, on je neokaljan. Stankovićevski neokaljan ( a ubi se oporba da preuzme državnu televiziju, pod ruku Most i Možemo, jer ovi drukaju za HDZ).

I mene to podsjeća na biografiju i stav mnogih koji su iz JNA prešli na hrvatsku stranu, pa mirišu na ptičje mlijeko…za razliku od ovih gadova i dupljaša koji su skočili još 90-e, i za razliku od smradova koji su ostali u JNA.

A još….kako je pokojni Džej rekao Bori Todoroviću…..pa što ću ja, ganci, u ratnom filmu, tako se i ja pitam, i mnogi. A ovi savršeni…jebi ga, su bili uvijek savršeni, neokaljani, i za ratni film. A bez mrlje….i još moraš šutjeti kad govore. I to očito protiv HDZ-a, jer to je ok, kao što je ….uvijek nešto ok. Samo, majku mu, ja nikad ne pogodim trenutak biti na pravoj strani. Da i jesam….bi i podbacio i zasrao. Pa prirodno…sumnjam u savršenost. Sve plemenito i veliko, sve baš kad je bilo naj…..važnije, pa kako uvijek tako.

Kod bombardiranja kolone me smeta jedno- da su svi šutili toliko dugo, pa dajte imena tih koji su tukli kolonu, ok da srpskih pilota, ok da drugih. Nego se to ..problematiziralo kad je SNS-u zatrebalo. I objasnite zašto niste prije to riješili.

I.R.
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
POVEZANI ČLANCI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari