Otkriven je posljednji obrok ledenog čovjeka Ötzija, jer su znanstvenici sada napravili najdetaljniju analizu njegovog želuca. Njegovo mumificirano tijelo je pronađeno još 1991. g.

Posljednjih 27 godina su znanstvenici analizirali odjeću, zube i tetovaže mumije ledenog čovjeka koji je umro prije otprilike 5300 godina.

Posljednji obrok mu je sadržavao je meso i masnoću kozoroga te također meso jelena. Pronađeni su i tragovi jednozrne pšenice, ali i toksične paprati.

Frank Maxiner s Instituta za mumije u Bolzanu tvrdi kako se pokazalo da je ovaj lovac iz bakrenog doba bio svejed, zato što su se u uzorku vidjela biljna vlakna pomiješana s mesom. Serija testova je otkrila sve detalje uzoraka koje su pronašli.

“Čini se da je Ötzi bio svjestan da je masnoća dobar izvor energije. Visoko alpsko područje gdje je pronađen (i gdje je živio) je izazovno za život i traži optimalnu prehranu za izbjegavanje gubitka energije”, pojasnio je Maxiner u istraživanju.Analiza je pokazala i detalje pripreme jela. Meso je najvjerojatnije bilo sušeno i dimljeno. Uz to je jeo pšenicu i paprat, a pretpostavlja se da je Ötzi paprat možda jeo zbog bolova u želucu, jer su pronađeni određeni patogeni. Druga mogućnost je ta da je u paprat umotao hranu i slučajno progutao njezin dio s jelom.

Uzorci iz želuca mumije, foto: Eurac

Osim opreme za lov i izrade odjeće, ljudi su tada očito znali i dobro pripremati hranu te biti spremni za surov život u Alpama. Znanstvenici tvrde i da ovakav posljednji obrok otkriva i što se možda događalo u trenu Ötzijeve smrti.

Zbog rana pronađenih na tijelu se pretpostavljalo da je Ötzi pobjegao u planine da se sakrije. Međutim, Maxiner smatra da kombinacija mesa i žitarica pokazuje kako je on bio spreman na to putovanje i da pred smrt nije jeo svježi ulov iz planina.