Otvoren plutajući LNG terminal u Omišlju na Krku

0

 

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković pustio je u petak u rad plutajući LNG terminal u Omišlju i spojni plinovod Zlobin – Omišalj, projekt vrijedan 234 milijuna eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Puštanjem u pogon, LNG terminal će ukapljeni prirodni plin distribuirati u hrvatski plinski sustav do krajnjih kupaca.

Premijer Plenković je ocijenio da je danas “povijesni dan” te da se time “mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe”.

“Ovo je veliki projekt u koji je uloženo 234 milijuna eura. Sto milijuna smo na početku mandata dobili od Europske komisije, Vlada je dala još 100 milijuna, ostalo su dali suvlasnici LNG-a Hrvatska”, naveo je Plenković.

Zakupljeni su kapaciteti u stopostotnom iznosu za prve tri godine, 80 posto za naredne godine.

“Važna je diversifikacija opsrkrbe plinom, činjenica da će ovaj LNG u Omišlju utjecati i na smanjenje cijena plina. Hrvatska ima novu poziciju na energetskoj karti Europe i svijeta”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dodao je kako ovaj terminal, u kombinaciji s postojećima u Litvi i Poljskoj čini novu točku na koridoru sjever-jug te potpomaže diversifikaciju opskrbe plinom i konkurenciju u srednjoj i istočnoj Europi.

Kapacitet LNG terminala je 2,6 milijarde kubičnih metara ukapljenog plina na godinu. 

Premijer je istaknuo kako je ovaj projekt izrađen po najvišim ekološkim standardima te da neće zagađivati more i okoliš.

Otpremni plinovod Zlobin-Omišalj, dugačak 16,7 kilometara, vrijedan 430 milijuna kuna (57,3 milijuna eura) sufinanciran je s gotovo 16,5 milijuna eura iz europskih fondova.

dp