13 C
Split

Ovaj će tjedan biti najtopliji u povijesti mjerenja?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

“Suhi juni lagve puni”, govori nam jedna stara pučka izreka. I zato su vinogradari vremenom u prvih 15 dana ovog mjeseca itekako zadovoljni. Proteklih je dana bilo i vruće. Najviša dnevna temperatura zraka u cijeloj Hrvatskoj narasla je iznad 30℃. I noći su bile tople. Minimalna temperatura kako uz Jadran, tako i na kopnu u ponedjeljak se ponegdje nije spuštala ispod 20℃. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine, ali na kojem nema vegetacije zagrijalo u Splitu i do 42℃. Dakle, biljke su doživljavale temperaturni stres. Sve povrtlarske kulture, ali i kukuruz koji se naknadno sijao trpi od nedostatka vode u tlu. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka otprilike za 25%.

Dani će sve do nedjelje, a možda i ponedjeljka kako na kopnu, tako i uz more, ponovno biti suhi i vrući, a noći tople. Ovaj će tjedan sigurno biti najtopliji u povijesti mjerenja. Vrijedno je istaknuti kako ulazimo u prvi ovogodišnji toplinski val. Najtoplije će biti u subotu. Dnevna će temperatura zraka narasti uz Jadran do 33, a na kopnu i do 35℃. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 50%.

Dakle, pojava stresa kod mnogih biljaka bit će svakodnevna. Iako dozrijevanje ozimih ratarskih kultura kasni otprilike 10 dana i one su trenutno u jako dobrom stanju, bojimo se da će doći do prisilne zriobe, a u konačnici i do smanjenog prinosa. Prisutni toplinski val, nije po volji ratara.

Vinova loza cvate. Vjerujemo da su preventivna prskanja protiv infekcije pepelnicom i plamenjačom obavljena tijekom vikenda. Savjetujemo da se na vrijeme ponove, jer je opasnost od ponovne infekcije pepelnicom tijekom ovih vrućih dana vrlo velika, piše agroklub.com.

Oborine ne očekujemo sigurno u sljedećih 7 dana. I zato Vam savjetujemo da biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati navodnjavate s najmanje 5 litara vode po četvornom metru. Pore na tlu treba što prije zatvoriti, kako bi gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije bio što manji.

Ne, nismo Vas zaboravili podsjetiti na zaštitu od vrlo visokog UV zračenja. Savjetujemo da tijekom boravka na otvorenom  glavu zaštite slamnatim šeširom, ruke košuljom dugih rukava, a noge dugim hlačama. Ne zaboravite tijekom dana popiti najmanje 2 litre tekućine. Molimo Vas da ne izlazite na Sunce od 12 do 14 sati, jer je u tom razdoblju UV indeks vrlo visok.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img