23/06/21

Ispravnim i redovitim održavanjem klime u automobilu uštedjet ćete i osjećati se zdravijima

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Evo nekoliko jednostavnih savjeta o održavanju klima uređaja u vašem limenom ljubimcu koje biste svakako trebali znati.

Iako još nismo kalendarski ušli u ljeto, ovih dana svjedoci smo izuzetno visokih temperatura u cijeloj Hrvatskoj. Gotovo da i nije bilo prijelaznog razdoblja između proljeća i ljeta jer je već nekoliko dana temperatura ponegdje i preko 30⁰C, a još je i puno toplije kada uđete u svoj automobil koji je bio parkiran na suncu.

Većina vozača odmah posegne za klima uređajem, no to nije uvijek trenutno rješenje svih vaših toplinskih problema. Svi mi smo svjesni toga da klima uređaj u automobilu više nije pitanje luksuza jer već više od 90 posto svih novih vozila ima ugrađenu klimu kao standardnu opremu. No sve je to u redu ako redovno održavate ovaj unazad nekoliko desetljeća za mnoge spasonosan uređaj. Da bi to tako i ostalo, donosimo vam nekoliko savjeta kako da održavate klima uređaj u vašem vozilu tako da on ne bi postao odjednom skup i neiskorišteni dodatak.

Pravilno održavanje, osim toga, štiti klima uređaj od skupih popravaka.

Glavni problem današnjih klima uređaja je postupan gubitak rashladnog sredstva, koje isparava oko osam posto godišnje. Ako ne nadopunjavate rashladno sredstvo na vrijeme, to će značajno smanjiti učinak klime. Ako razina padne ispod kritične točke, sustav se potpuno isključuje. Zbog nedostatka rashladnog sredstva kompresor se neće moći uredno podmazivati, što dovodi do njegovog kvara, a to rezultira visokim troškovima.

  • Otiđite u ovlašteni servis najmanje jednom u dvije godine

Kako biste na vrijeme spriječili štetu, otiđite u ovlašteni servis ili u specijaliziranu radionicu za klima uređaje najkasnije svake dvije godine kako biste izbjegli visoke troškove popravka. Ovdje su troškovi preventivnog pregleda zanemarivi jer u slučaju kvara troškovi popravka mogu se dramatično popeti i na nekoliko tisuća kuna.

  • Provjeravajte jednom godišnje stanje ispravnosti vašeg klima uređaja

Poželjno je napraviti godišnju provjeru klime jer često stručnjaci na takvim pregledima pronalaze već prve nedostatke.

  • Barem jednom godišnje zamijenite peludni filtar i dezinficirajte sustav

Međutim, redoviti intervali održavanja klime ne samo da vam pomažu uštedjeti, već su važni za vašu sigurnost u vožnji. Kada temperatura u automobilu raste, koncentracija vozača, ali i putnika pada i na iznenadne situacije reagirate sporije, što povećava rizik od nezgoda.

Osim toga, pravilnom njegom izbjegavate zdravstvene rizike jer se vaš klima uređaj koristi za hlađenje i odvlaživanje zraka. Kao rezultat, ostatak vlage iz kondenzacijske vode ostaje na isparivaču i zračnom filtru. To je idealno mjesto za rast gljivica i bakterija što se šire zrakom u unutrašnjosti vozila. Od bakterija dolazi miris po plijesni, što može izazvati i alergijske reakcije. Ti se problemi mogu prevladati jednostavnim sredstvima.

  • Isključite sustav klimatizacije pet do deset minuta prije kraja putovanja
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

INDIJSKI IZBORNIK NAHVALIO HRVATSKU IGRU PROTIV ŠKOTSKE: Ovako rasterećeni možemo do kraja

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img