Ove namirnice pomažu da bolje spavate!

0
2

Ovaj period u godini je definitivno onaj kada premalo spavamo. Posla je preko glave i sve treba biti gotovo do kraja godine, ali osim toga, često se zalomi i druženje do ranih jutarnjih sati – čak i tijekom tjedna.

Kasni odlazak na spavanje, alkohol, puno hrane… Sve to utječe na naš san, a samim time i na raspoloženje. Jedno istraživanje otkrilo je koja pomaže da lakše zaspite i da idućeg dana budete koliko toliko spremni za posao i obaveze, piše dailymail.co.uk.

Sir

Mit je da vam sir stvara noćne more. Mozzarella je najbolji odabir jer ima puno triptofana koji ima veliku ulogu u stvaranju serotonina koji se pretvara u melatonin – hormon odgovoran za san.

Zobene pahuljice

Odlične su za zdravlje srca i sadrže hrpu vitamina i minerala koji pomažu kod opuštanja. Prirodni su izvor melatonina, pa mogu poboljšati kvalitetu sna.

Losos

Najbolji izvor omega 3 kiselina, magnezija, vitamina B6 i triptofana – svi oni odgovorni su da se vaše tijelo opusti i lakše utone u san. Također, losos je pun zdravih masti i vitamina D.

Mlijeko

Još jedan odličan izbor da obogatite vaše tijelo melatoninom i triptofanom. Krave se muzu navečer kada im je melatonin prirodno na najvišoj razini. Zaista nema ništa loše u tome da popijete šalicu mlijeka prije spavanja.

Tofu

Proizvodi od soje imaju puno triptofana, a tofu je odlična namirnica na biljnoj bazi koju svi mogu uvrstiti u prehranu. Sadrži također puno proteina i kalcija.

Jaja

Prirodni izvor energije. Žutanjci su bogati vitaminom D koji osigurava bolju kvalitetu sna, isto sadrže triptofan. Jaja su jeftini izvor energije, brzo se pripremaju i trebate ih uvrstiti u svoju prehranu.

Trešnje

Imaju iste prednosti kao zobene pahuljice, ali još sadrže antioksidanse koji će pomoći da spavate duže. Odlične su i za gubitak kilograma, piše Večernji list.

Avokado

Sadrži dobre, zdrave masti, ali osim toga ima jako puno magnezija koji opušta vaše mišiće, pomaže u oporavku nakon treninga i samim time bolje i kvalitetnije spavate.