Ove vježbe za mozak ne koštaju ništa, a zahvaljujući njima postat ćete pametniji

0
0
Foto: Pixabay

Nova iskustva mozak održavaju zdravim, a ove minijaturne mentalne vježbe sprečavaju gubitak pamćenja i izoštavaju vaš um.

Četkajte zube nedominantnom rukom

Istraživanja su pokazala da korištenje suprotne strane vašeg mozga može dovesti do brzog i značajnog širenja u dijelovima korteksa koji kontroliraju i obrađuju taktilne informacije iz ruke.

Vježba za mozak: Četkajte i ne zaboravite otvoriti tubu i nanijeti zubnu pastu na četkiku istom, nedominantnom rukom.

Promijenite redoslijed jutarnjih aktivnosti

Brojne studije snimaka mozga pokazuju da nove zadaće vježbaju velike površine korteksa, što ukazuje na povećanu razinu aktivnosti mozga u nekoliko različitih područja. Ova aktivnost se smanjuje kada zadatak postane rutinski i automatski.

Vježba za mozak: Odjenite se nakon doručka, prošetajte psa novom rutom, promijenite program na televizoru ili radio stanicu. Primjerice, čak i gledanje dječjih emisija može potaknuti mozak da primijeti koliko je ono što uzimate zdravo za gotovo djeci potpuno nepoznato.

Okrenite poznate objekte naglavačke

Kad stvari promatrate onakvima kakve jesu, lijeva strana mozga ih brzo registrira i skreće vašu pozornost na druge stvari. Kada su stvari okrenute naopako, uključuje se desna strana mozga kako bi pokušala objasniti oblike, boje i odnose zbunjujuće slike.

Vježba za mozak: okrenite naopačke fotografije svoje obitelji, vaš stolni sat ili kalendar. Zbunite vaš mozak i natjerajte ga da radi.

Tuširajte se zatvorenih očiju

Vaše ruke vjerojatno če primijetiti različite teksture vlastitog tijela koje ne vidite i slati poruke natrag u vaš mozak.

Vježba za mozak: Pokušajte koristiti samo taktilna osjetila. Pronađite slavinu isključivo pomoću dodira i žmirečki podesite željenu temperaturu vode. Nasapunajte se, operite, obrijte i obrišite tijelo zatvorenih očiju.

Otkrijte mirise koji vas okružuju

Vjerojatno se više niti ne sjećate kada ste naučili povezati miris kave s početkom dana. Međutim, povezivanjem novog mirisa – recimo, vanilije, citrusa ili paprene metvice – s nekom aktivnošću, utabat ćete nove neuronske putove.

Vježba za mozak: Držite ekstrakt omiljenog mirisa u blizini kreveta tjedan dana. Otvorite ga i udahnite kada se prvi put probudite, a onda opet dok se kupate i odijevate.

Zamijenite mjesta za stolom

U većini obitelji obično svatko ima svoje mjesto za stolom, za koje sjeda po ustavljenoj navici, ali vaš mozak profitirat će od novih iskustava.

Vježba za mozak: Zamijenite mjesta za stolom kako biste promijenili položaj u kojem se obično nalazite; promijenit pogled na sobu, kroz prozor, na raspored drugih ljudi oko stola, pa čak i udaljenost od soljenke ili frižidera.

Igrajte se sa sitnišem

Naši mozgovi redovito se oslanjaju na vizualne znakove kako bi razlikovali različite objekate. Pomoću prepoznavanja stvari dodirom povećavamo aktivaciju u kortikalnim područjima koja obrađuju taktilne informacije, a to pak jača sinapse. Slično tome, odrasli koji izgube svoj vid nauče čitati Brailleovo pismo jer njihov mozak počinje posvećivati više pažnje nježnim razlikama u dodiru.

Vježba za mozak: Stavite čašu punu novca u držač za piće u automobilu. Dok ste na semaforu, pokušajte dodirom odrediti njihovu vrijednost. Kovanice možete staviti u džep i bez gledanja, samo pipkanjem pokušati otkriti o kojim je vrijednostima riječ.

Čitajte na glas

Kad čitamo na glas ili slušamo druge dok čitaju, koristimo vrlo različite sklopove mozga nego kad u tišini čitamo sami sebi.

Vježba za mozak: Čitajte na glas sa svojim partnerom ili prijateljem, izmjenjujući uloge čitatelja i slušatelja. Možda ćete kroz stranice proći sporije nego inače no kao bonus provest ćete kvalitetno vrijeme zajedno.

Razgledajte proizvode na policama trgovine

Prodavaonice su dizajnirane tako da se najtraženija roba izlaže u razini očiju. Što se nalazi na najvišim i najnižim policama uglavnom ostaje izvan našeg vidokruga.

Vježba za mozak: Zastanite u svakom prolazu i razgledajte police, od vrha do dna. Ako na njima postoji nešto što nikad prije niste vidjeli, podignite i uzmite u ruke, pročitajte sastojke i razmislite. Ne morate ništa kupiti kako biste stekli korist. Razbili ste rutinu i doživjeli nešto novo.

Probajte nepoznate okuse i mirise

Vaš mirisni sustav može razlikovati milijune mirisa aktiviranjem jedinstvenih kombinacija receptora u nosu. Postoji izravna veza s emocionalnim središtem vašeg mozga, tako da novi mirisi mogu izazvati neočekivane osjećaje i asocijacije.

Vježba za mozak: Izaberite sastojke neke vama nepoznate kuhinje i proučite raznolikost novog voća, povrća, začina i zapakirane robe. Pitajte trgovce kako pripremiti neke od vama nepoznatih obroka. (tportal)