Trećina hotelskog smještaja u Hrvatskoj prilagođena osobama s invaliditetom

0
2

Oko trećine ili 33,1 posto smještajnih objekata iz skupine hotela i sličnog smještaja u Hrvatskoj je prošle godine raspolagalo sobama i apartmanima za osobe smanjene pokretljivosti i s invaliditetom, a najviše ili gotovo 84 posto takvog smještaja bilo je samo u hotelima, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Riječ je o novom istraživanju DZS-a, koji pod nazivom “Pristupačnost građevina turističkog smještaja osobama smanjene pokretljivosti u 2018.” služi i za usporedbu sa sličnim podacima u skladu s europskim standardima za statistiku turizma.

Tim su istraživanjem obuhvaćeni samo smještajni objekti iz skupine hotela i sličnoga smještaja, u sklopu koje osim hotela ulaze turistička naselja, turistički apartmani, pansioni i ‘guest house’.

Ukupno je u toj skupini, po podacima DZS-a, prošle godine u Hrvatskoj bilo 1.074 smještajna objekta u kojima su turisti noćili, od čega je 355 ili 33,1 posto objekata imalo kapacitete za osobe smanjene pokretljivosti.

U tim je objektima takvim osobama na raspolaganju lani bilo ukupno 1.515 smještajnih jedinica, od čega 1.303 sobe i 212 apartmana.

Većina tih soba i apartmana, ukupno 1.271, bila je u 300 hotela koji to imaju, koji u tome imaju i najveći udjel, gotovo 84 posto, dok je preostalih 16 posto u ostalim vrstama objekata iz te skupine.

Najmanje takvih soba i apartmana imaju turistička naselja, 4,1 posto od ukupnog broja, te turistički apartmani, 1,4 posto, dok je u pansionima i ‘guest house’-ima oko 11 posto takvog smještaja.

Među županijama, s najviše smještajnih jedinica u hotelima i sličnom smještaju za osobe smanjene pokretljivosti i s invaliditetom, 20,5 posto od ukupnog broja, može se pohvaliti Splitsko-dalmatinska županija, koju sa udjelom od 14 posto slijedi Istra te sa 13 posto Primorsko-goranska županija. U Zadarskoj županiji taj je udjel 10,2 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj 9,7 posto, a u hotelima Grada Zagreb 9,4 posto.

U tih pet županija je dakle ukupno 77 posto takvog smještaja, dok se u preostalih 16 županija nalazi tek 23 posto takvih soba i apartmana u hotelima i sličnom smještaju.