Ovo možda niste znali. Što se događa s vašom probavom ako jedete banane?

0
Foto: Pixabay

Banane sadrže vitamine A, B6, C, i E, Osim toga, sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija, fosfora i selena. Kalcij i magnezij trebamo za čvrste kosti i sprječavanje nesanice. Istraživanja su pokazala da je selen povezan sa sprječavanjem karcinom i probleme sa štitnjačom. Kalij je neophodan za funkcioniranje kako ljudskih, tako i biljnih te životinjskih stanica.

Banana i probavno zdravlje

Prošle je godine provedena studija u Australiji koja je pregledavala 50 starijih studija kako bi bolje razumjela ovu poveznicu. Naglašena je upotreba probiotika – žive bakterije koja se može pronaći u fermentiranoj hrani i suplementima i utječu na stvaranje balansa u mikrobioti. No kako ne možemo cijeli dan jesti samo probiotike, dolazimo i do toga koliko su vlakna važna. “Tu nastupa banana koje imaju velike količine topivih vlakana, što je ustvari tip prebiotika”, ističe Sally Twellman, nutricionistica. Prebiotike bakterije u crijevima koriste kako bi probava bila redovita ali i kako bi se ojačao imunološki sustav.

Jedan simptom javlja se kada govorite, a ako predugo traje može upućivati na rak

Banane su hrana za mozak

Zdrava probava može poboljšati i mentalno zdravlje. Emily Clairmont, nutricionistica kaže kako trenutno brojna istraživanja otkrivaju jaku poveznicu između mozga i probave. “Znanstvenici kažu kako promjene u crijevnoj mikrobioti mogu poremetiti komunikaciju mozgom”, dodaje.

Prema istraživanjima uzrok bi mogao biti upalni proces, a znanstvenici upravo upalu mogu povezati s anksioznošću i depresijom pa se tako može zaključiti da morate brinuti o probavi ako želite biti sretni. No stoji i dalje pitanje što utječe na što: “Moramo odgovoriti na to pitanje – možda su promjene u crijevima te koje utječu na promjene, a možda je stres taj koji unosi promjene u crijeva”, kaže nutricionistica.

Je li banana diuretik?

Kako su pune vlakana, one mogu olakšati simptome zatvora, a svi znamo da je upravo on odgovoran za nadutost. Kako je puna kalija, pomoći će bubrezima da izbacuju previše vode i soli iz organizma i tako pomoći ako vas muči zatvor. “Kalij pomaže i pri održavanju krvnog tlaka u normalnim razinama“, dodaje Twellman.

Kako održavati zdravlje probave?

Osim banane, postoji još načina kako možete održavati zdravlje probave, a stručnjaci se slažu da je prije svega važna prehrana bogata cjelovitim žitaricama i vlaknima. Prebiotici su jednako važni neprobavljivi ugljikohidrati i uz probiotike nam pomažu održati zdravlje probavnog sustava. Da nahranite svoje dobre bakterije u prehranu uvrstite namirnice poput graha, graška, mahuna, banana, bobičastog voća, češnjaka, šparoga, zobenih pahuljica.

Kako antibiotici mogu dovesti do poremećaja ravnoteže u crijevima, oprezno s njima. Probavne smetnje poput proljeva javljaju se u pet do čak 30 posto slučajeva, ovisno o vrsti antibiotika i duljini terapije. Koristite ih samo kada vam ih liječnik prepiše.

Ako želite poboljšati probavu, izgubiti na težini ili općenito biti zdraviji, ovo su pravila koja vrijede za sve:

– Konzumirajte što više raznovrsnog povrća i voća. Zdrava crijeva puna su različitih obitelji mikroba, a svaka od njih „voli“ drugačiju hranu.

– Jedite vlakna. Većina ljudi konzumira ih premalo. Voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice hrane dobre bakterije.

– Izbjegavajte visoko procesuiranu hranu jer ona često obiluje sastojcima koji loše utječu na razvoj dobrih bakterija, ali zato pogoduju lošim bakterijama.

– Hrana bogata probioticima, poput jogurta, potiče razmnožavanje dobrih bakterija. Konzumirajte jogurt ako vam odgovara.

– Ekstra-djevičansko maslinovo ulje trebalo bi stalno biti na vašem jelovniku. Sadrži ogroman broj polifenola koji pogoduju razvoju dobrih bakterija.

– Antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije. Ako ste primorani uzimati ih, pobrinite se da istodobno u organizam unosite dovoljno hrane koja potiče regulaciju mikroflore.

– Ako ne konzumirate dovoljno vlakana, a naglo povećanje unosa izaziva vam plinove i nadutost, pokušajte ih uvesti postupno u prehranu i pritom pijte puno vode, prenosi Ordinacija.

I. Perišić