13 C
Split

Ovo su neki do razloga zbog kojih dolazi do opadanja kose

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ono kad nakon pranja kose iz kade izvadite malu periku… Svima se to dogodilo, a evo i razloga zašto…

Četvrtina žena i 75 posto muškaraca barem jednom u životu pogođeno je opadanjem kose. Postoji mnogo razloga zašto se to događa. Neki su potpuno bezazleni, a na neke nećete ni posumnjati, donosi ordinacija.hr.

1. Stres

Kronični stres može uzorkovati opadanje kose. Dugotrajna faza stresa uzrokuje da folikule dlaka prestanu rasti i ulaze u fazu “odmora”. U toj fazi ostaju oko tri mjeseca, pa ispadaju, piše magazin Glamour. Dobra vijest je, ako nije nešto ozbiljno, kosa će vam ponovno narasti oko četiri mjeseca nakon što stres prestane, kažu stručnjaci.

2. Nagli gubitak kilograma ili promjena prehrane

Ako se ustručavate od određenih namirnica, to može rezultirati gubitkom kose jer ne dobivate neke nutrijente koje ste dobivali prije. Ono što može pomoći su proteini, pa ako primijetite da vam opada kosa, obogatite prehranu proteinima. Dnevno biste trebali unijeti 45 grama proteina.

3. Visoka tjelesna temperatura

Ako ste imali povišenu temperaturu folikule kose na trenutak se “zatvaraju”, odnosno prestaju sa radom i kako bi se tijelo koncentriralo na borbu s infekcijom. Što je viša temperatura i što dulje traje, više ćete kose izgubiti. Ali nećete to odmah primijetiti. Kosa počinje opadati oko tri mjeseca nakon bolesti. Zato mnogi ljudi ne vide povezanost između opadanja kose i trenutne faze u životu.

4. Nedostatak željeza u krvi

Obilne menstruacije, vegetarijanstvo i redovite donacije krvi mogu utjecati na količinu proteina koji sprema željezo u tijelu. Niska razina željeza u krvi najčešći je problem kod mladih žena kad je tanka kosa u pitanju. Povećajte razinu željeza u krvi namirnicama poput crvenog mesa i špinata, ali i dodacima prehrani.

5. Kontracepcijske pilule

Ako mijenjate način kontracepcije ili tek počinjete piti pilule, moguće je da ćete imati negativan efekt na kosi. Prije no što odabarete vrstu pilula, konzultirajte se s liječnikom.

6. Trudnoća 

Jedna od odličnih stvari koje će se nekim ženama dogoditi tijekom trudnoće je da im kosa postane gušća i sjajnija. No, kako se hormoni mijenjaju i ispadanje kose je moguće. Ponovni rast kose možete očekivati tri do četiri mjeseca nakon poroda.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić bi uklonio spomenik HOS-u za kojeg su glasali SDP-ovci

Odgovarajući na izravno pitanje voditelja RTL-a, kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Ante Franić rekao je da bi uklonio sve što vrijeđa...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img