Foto: Pixabay

Tijekom petka, subote i nedjelje konačno smo dočekali osjetni pad temperature zraka, ali i oborine. Minimalna temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Dalmaciji na 13°C (Zadar), na istoku zemlje 11°C (Slavonski Brod), zapadu zemlje 7°C (Varaždin i Zagreb), Istri 6°C, a u gorju na samo 4°C (Parg). I zato se zrioba poljoprivrednih kultura usporila.

U Istri su oborine popraćene jakim vjetrom, a ponegdje i tučom nanijele štetu poljoprivrednim kulturama. Ponegdje je jak vjetar čupao stabla, a bujice vode poplavile podrumske prostorije. Ukupno je izmjereno na istoku Hrvatske 11 mm (Slavonski Brod) do 32 mm (Daruvar), zapadu 23 mm (Bjelovar) do 41 mm (Varaždin), u gorju 56 mm (Ogulin) do 110 mm (Parg), Istri 52 mm (Pazin) do 68 mm (Poreč), a u Dalmaciji 1 mm (Hvar) do 74 mm (Dubrovnik).

Spomenutim su se oborinama mnogi poljodjelci razveselili, jer je konačno prekinut niz suhih dana. No, za neke od biljaka s kratkim korijenovim sustavom oborine su došle prekasno. Vjerujemo kako neubrane povrtlarske kulture nisu počele trunuti. Šteta na vinovoj lozi nema.

U danima koji dolaze vrijeme će do petka, a ponegdje i subote biti suho te vruće. Najtoplije će biti u četvrtak kad očekujemo da će maksimalna temperatura zraka uzduž Jadrana narasti do 28 a u kontinetalnom dijelu Hrvatske ponovno ponegdje i do 30°C. Kako će akumulacija topline biti veća od prosjeka, intenzitet dozrijavanja svih poljoprivrednih kultura se nastavlja. Vrijedno je istaknuti da je dozrijevane ranije u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom petka, a pogotovo subote, nedjelje, pa i ponedjeljka kiša, ponegdje popraćena jakim vjetrom i grmljavinom moguća je ponvno u Istri, te na sjeverozapadu Hrvatske. No, oborina će od subote do ponedjeljka biti i u Dalmaciji. Na istoku zemlje (Ilok i Vukovar) dani će biti uglavnom suhi.

Dakle, berba grožđa u Baranji neće se prekidati. Kukuruz će polako prelaziti iz mlječne u voštanu zriobu, te pojavu crnog sloja očekujemo ranije u odnosu na prošlu godinu. Oborine u Dalmaciji razveselit će maslinare. Savjetujemo da se suhi i sunčani dani iskoriste za berbu povrtlaskih kultura ne čekajući dane vikenda kad će tlo na oranicama kontinentalne Hrvatske biti vrlo vlažno, piše mr. sc. Dražen Kaučić za agoklub.com.