U petak 20. srpnja s početkom u 21 sat na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju održat će se jubilarni 15. Međunarodni folklorni susreti „Ljepota u kamenu kamenitom“.

Međunarodni folklorni susreti zajednički je naziv niza manifestacija koje se godinama održavaju u gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, a prijavljeni su u kalendaru svjetske organizacije folklornih festivala CIOFF-a. Ovi folklorni susreti već se 14 godina održavaju u srpnju mjesecu u Dugopolju u organizaciji KUD-a „Pleter“ iz Dugopolja. Na dugopoljskoj ljetnoj folklornoj sceni tijekom proteklih godina predstavila su se, pored više od 20-tak hrvatskih folklornih skupina i mnogobrojne folklorne skupine iz: Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije, Poljske, Češke, Slovačke, Kanade, Rusije.

Prvu inicijativu dao je KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca organizacijom skromne večeri folklora pod nazivom „Za jubav tance igraše“ prije 15 godina. Samo godinu kasnije, pridružio se KUD „Pleter“ iz Dugopolja organizacijom folklorne večeri u pod prigodnim nazivom „Ljepota u kamenu kamenitom“, a godinu kasnije i KUD „Branimir 888“ iz Muća pridružuje se zajedničkoj organizaciji višednevnih susreta. Prije četiri ljeta međunarodnim folklornim susretima priključio i KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata.

Na 15. susretima „Ljepote u kamenu kamenitom“ sudjelovat će sljedeći folklorni ansambli: dugopoljski KUD „Pleter“, zatim „Gudi Gorazdo“ (Moskva, Rusija), „Folk dance group Ayfas“ (Brno, Češka), „AF Goce Delčev“ i „Etno-ilinden“ (oboje iz Bitola, Makedonija), „FS Sabinovcan“ (Sabinov, Slovačka), te HKUD „Donja Rama“ iz Gračaca, BiH.

Pokrovitelj ove manifestacije je općina Dugopolje i Turistička zajednica općine Dugopolje. Ulaz za sve posjetitelje je BESPLATAN.