Pavković o ADEMIJU i GENERALSKOM ZBORU: Čuli smo laži i podmetanja kao iz doba Mustača i Perkovića, podnio sam tužbu protiv generala Krešića

0
Foto: Screenshot

Umjesto u prostorijama Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ), kako je bilo najavljeno, dodjela nagrade umirovljenom generalu Rahimu Ademiju za knjigu godine održana je u knjižnici. Potom je general, revoltiran, napustio Hrvatski generalski zbor jer je Upravni odbor zabranio da mu se u njihovim službenim prostorijama uruči Velika zlatna plaketa “Bili smo prvi kad je trebalo”, koju dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91.

Predsjednik HGZ-a umirovljeni general Marinko Krešić izjavio je da to nije učinjeno zbog Ademija, nego zbog predsjednika UHBDR91. Mladena Pavkovića. No prozvani Pavković kaže, pak, da im je dopredsjednik HGZ-a Ljubo Ćesić Rojs i pismeno potvrdio da se dodjela nagrade Ademiju može održati u prostorijama HGZ-a.

“Za dva, tri dana dolazi do nekakvog sastanka u HGZ-u na kojem su, prema našim informacijama, pojedini generali vrlo oštro pljuvali po knjizi svoga člana, a riječ je o onima za koje je Ademi pisao da su bili lažni svjedoci u njegovu progonu u Haagu i na hrvatskim sudovima. Njima su se pridružila još dva, tri člana iz samo njima znanih razloga”, kaže za Večernji list Pavković i dodaje kako je jedan portal objavio da su na tom sastanku pojedini generali s mržnjom raspravljali isključivo o knjizi generala Ademija.

“Kad je Ademi sve to saznao, već drugi dan rekao mi je da u tom društvu nema što tražiti, jer je manji dio preuzeo kormilo udruge. General je kasnije u više navrata istaknuo da su bacali blato samo na njega, kao da je četnički general, a ne i na mene i moju udrugu”, podsjeća Pavković i dodaje:

“Tko su oni da svom članu, jednom junaku Domovinskog rata kakav je Ademi, ne dopuste da tamo održi predstavljanje? Priznanje koje je dobio od UHBDR91., odnosno hrvatskih branitelja, kako je i sam rekao, više mu znači nego da su mu dali pola milijuna eura. Pavkovićeva udruga pronašla je novi prostor za svečanu dodjelu priznanja generalu Ademiju, a tada general Krešić ‘odjednom okreće ploču i počne javno napadati mene'”, kaže Pavković.

“Izjavio je da sam ‘osuđen na tri godine zatvora za silovanje maloljetnice!’. Čuo sam mnoge laži i podmetanja o sebi, ali takvu gnjusnu laž, kao da je iz doba Mustača Perkovića, nisam. Podnio sam tužbu i Krešić će na sudu morati obrazložiti tu svinjariju jer takva optužba, a još manje presuda postoji jedino u njegovoj glavi i glavi nekih njegovih suradnika”, dodaje.

Pavković tvrdi da on nije od HGZ-a unajmljivao dvoranu, već je to tražio general Ademi. “I vrapcima na grani jasno je kakva je u tom cirkusu uloga i važnost Krešića i nekih drugih koji su se kao negativci našli u Ademijevoj knjizi, o kojoj bi se trebalo, kako je i na svečanoj dodjeli rekao general Barić, učiti i u školama”, zaključuje Pavković.