Galit Peleg i Željko Komšić/Ilustracija

Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg poručila je u četvrtak predsjedatelju Predsjedništva BiH Željku Komšiću kako je i dalje dužan odgovor o tome na kojoj je strani povijesti kada komentira sukobe na Bliskom istoku, ističući kako bi svima moralo biti jasno da ih je započeo Hamas okrutnim napadima na civile.

Nakon što ju je Komšić u srijedu izvrijeđao opisujući je kao “izmanipuliranu budalu”, veleposlanica Peleg odgovorila je kako mu “zahvaljuje” na takvom odnosu, ali da to ne mijenja činjenice.

“Čula sam da mi je odgovorio da sam budala i da sam izmanipulirana. Hvala mu na tome, ali ja znam da nisam budala, niti sam izmanipulirana”, kazala je Peleg u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS), entitetski javni servis.

Komšić je ranije kazao kako napad Hamasa na Izrael treba “promatrati u kontekstu”, a za pripadnike te organizacije kazao je kako su očajni ljudi koji posežu za očajničkim sredstvima.

Također je kritizirao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, koja je odmah nakon napada uputila poruku nedvojbene potpore Izraelu. Za Komšića je to bilo “neoprezno i sebično”.

Peleg mu je na to odgovorila u utorak posebnom izjavom u kojoj je izrazila zahvalnost Krišto, a Komšića je upitala na kojoj je on to strani povijesti kada terorističke napade stavlja “u kontekst”. Za Komšića je to bio povod da dan kasnije ustvrdi kako zapravo nije kazao to što je izjavio u intervjuu za BHT 1, a veleposlanici Peleg je poručio kako ju je netko izmanipulirao te je stoga ispala budalom.

Peleg je u četvrtak ponovo istaknula kako se, kao i ranije, nema namjeru miješati u komplicirane odnose unutar BiH, no želi podsjetiti na to da su pripadnici Hamasa po Izraelu brutalno ubijali nedužne civile, žene, djecu i starce.

“To nismo vidjeli ni u holokaustu”, izjavila je Peleg, donosi Dnevnik.ba