13 C
Split

Plaće u Hrvatskoj nastavile su rasti i u listopadu, prosječna iznosi 6.281 kuna

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prema podacima državne statistike, prosječna neto plaća u Hrvatskoj u listopadu je iznosila 6.281 kunu, što je nominalno 1,4 posto više nego u rujnu, te 4,4 posto više nego u listopadu prošle godine.

Realni rast neto plaća, umanjen za inflaciju, bio je nešto manji, no potvrđuje obrazac rasta primanja zaposlenih. Tako su neto plaće u listopadu realno bile veće 0,8 posto u odnosu na rujan, dok su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Rast, naravno, bilježe i bruto plaće. Prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u listopadu je, prema podacima DZS-a, iznosila 8.495 kuna, što je nominalno 1,6 posto više u odnosu na rujan, a realno jedan posto više.

U usporedbi s listopadom prošle godine, prosječna bruto plaća u listopadu je bila nominalno 5,1, a realno 3,4 posto viša. DZS je objavio i medijalnu plaću za listopad, koja je iznosila 5.172 kune u neto iznosu, odnosno 7.143 kune u bruto iznosu.

Gledano po djelatnostima, najveće prosječne neto plaće u listopadu imali su zaposleni u djelatnosti zračnog prijevoza, 11.226 kuna u neto, odnosno 16.448 kuna u bruto iznosu. Najnižu prosječnu plaću u bruto iznosu imali su zaposleni u kožarskoj industriji, samo 5.069 kuna, dok su u neto iznosu na dnu ljestvice po iznosu plaća bili zaposleni u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u koje, među ostalim, ulaze kućanski poslovi, čija je prosječna neto plaća u listopadu iznosila 4.126 kuna, pokazuju podaci DZS-a, piše Jutarnji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img