Plačipredsjednik Srbije radi predstavu, pa se sklanja se pod skute Rusa, Kineza i muškaraca u haljinama.

0
Foto: screenshot
Nakon što je koji sat ranije stvorio atmosferu na rubu rata, trubeći o srušenim kosovskim dronovima, otkazujući sve zakazane aktivnosti zbog izvanrednog stanja i najavljujući srpskim građanima ‘10 najtežih godina‘, prvi politički dramaturg Balkana Aleksandar Vučić poručio je naciji nakon subotnje sjednice srbijanske vlade da se, ipak, ništa ne brinu. Objasnio je ukratko i Srbima i svijetu kako u pogledu Kosova nastavlja spasiteljsku i odgovornu politiku ‘mira i stabilnosti‘.

    Buru u čaši vode srbijanski je plači-predsjednik zakuhao radi navodnih tenzija na sjeveru Kosova i suspenzije regionalnog srpskog zapovjednika kosovske policije koji je odbio provesti odluku o preregistraciji nelegalnih vozila s oznakama MUP-a Srbije. Malo se Vučiću tresla brada i zbog mogućnosti da ovih dana na prijedlog Irske bude pokrenuta procedura prijema Kosova u Vijeće Europe, što je također protumačio dodatnim pritiskom na Srbiju.

Zbog svega je ‘predsjednik s najtežim poslom na svijetu‘ i prije sjednice svoje vlade hitno otrčao u lančani zagrljaj svojim tradicionalnim prijateljima – veleposlanicima Rusije i Kine. Ove dvije kolijevke humanosti, ljudskih prava i demokracije odavno su mu jedini međunarodni oslonac po pitanju statusa Kosova, nekadašnje srbijanske južne pokrajine koja je već prilično daleke 2008. proglasila nezavisnost i postala državom.

Odmah poslije ovlaštenih predstavnika Rusije i Kine Vučić je pohitao zagrliti i muškarce u haljinama iz Sinoda CRKVE SRBIJE. Oni, naime, još upornije od Rusije i Kine negiraju svaku pomisao na kosovsku nezavisnost.

Sklanjanje pod suknje Rusije, Kine i CRKVE SRBIJE, međutim, neće spasiti Vučića od brisanog prostora na koji ga odlučno gura Zapad. Bruxelles mu je najavio obustavu pregovaračkog procesa s EU ne uvede li bezodvlačno sankcije Rusiji, a isto mu se vjerojatno smiješi i bez priznanja državnosti Kosova. Nedavno je srbijanska premijerka Ana Brnabić u Berlinu s većinom balkanskih država izvan EU-a, pa i s Kosovom, potpisala sporazum o slobodi kretanja s osobnim kartama, priznavanju sveučilišnih diploma i niza drugih dokumenata, a što je po svom sadržaju formalno priznavanje kosovske samosvojnosti.

Neovisni srbijanski analitičari aktualni Vučićev dramolet s MIG-ovima koje diže zbog navodnih špijunskih dronova, hitnim konzultacijama s Rusima i Kinezima, te s zazivanjem izvanrednog stanja zato uglavnom i tumače kao instant-dramu i javno puštanje crnila kako bi se zabašurilo puno krupnije ustupke Beograda. Riječ je, istodobno, i o svojevrsnom testiranju raspoloženja srbijanske javnosti: bude li velikih otpora srpskih nacionalista popuštanju prema Kosovu, Vučić je u svakome trenutku spreman žrtvovati – premijerku. Mandat joj je ionako već prilikom uručenja unaprijed ograničio na cigle dvije godine.

  Zadnje vijesti govore kako su kosovski Srbi odlučili napustiti sve tamošnje institucije. Ministri u kosovskoj vladi i zastupnici u skupštini, kao i svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova, neće djelovati u kosovskim institucijama sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji srpskih tablica na vozilima i ne formira Zajednicu srpskih općina – objavili su kosovski Srbi svoje najnovije zahtjeve.

    Sve upućuje na to kako je Zajednica srpskih općina na Kosovu već dogovorena i definirana s zapadnim predstavnicima, pa Vučić sad pokušava odglumiti da je zapravo dobio kao pobjednički plijen u hrabrom i novodobnom kosovskom boju. Zajednica srpskih općina na Kosovu, međutim, sigurno neće imati obrise srpske autonomije i ‘države u državi‘, kao što je ona Milorada Dodika u BiH. Dugoročna stabilizacija Balkana zapadni je imperativ, ali i priča u kojoj nemaju namjere ponavljati stare greške, donosi Slobodna Dalmacija