Plakat u Rijeci kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkveFoto: Screenshot/Facebook

Po Rijeci su osvanuli plakati putem kojih udruga pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati pravoslavci i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

Na sve to je danas reagirala i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je rekla da plakat na kojemu se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve sramotan.

Taj plakat ima samo jedan cilj, a to je zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči popisa stanovništva, tvrdi Jeckov i dodaje kako je to “tipičan pokušaj asimilacije”.

Ustvrdila je kako ideja da svi Srbi budu Hrvati, makar i pravoslavni, nije originalna i nova jer je postojala za vrijeme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino djelovala.  Zastupnica Jeckov će zatražiti da se utvrdi tko je platio plakat, s obzirom da se radi o nepostojećoj udruzi, na čijoj internetskoj stranici stoji da će takvih plakata diljem Hrvatske biti postavljeno čak 80.

“Sigurna sam da će ovakvo i slično plakatiranje biti i u drugim gradovima, posebno tamo gdje ima značajan broj Srba”, rekla je Jeckov.

Na službenoj facebook stranici SDSS-a su napisali:

“Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, u Baraćevoj ulici na Mlaci, a ima ih i po drugim dijelovima Hrvatske. Stanoviti Goran Macura, koji na Facebooku pozdravlja ustaškim pozdravom “Za dom spremni” i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata.

Macura je prije nekoliko mjeseci gostovao u emisiji kod osuđenog dilera kokainom Velimira Bujanca gdje je, između ostalog, rekao: “Medved je tvrdio da su i članovi SDSS-a branili Hrvatsku, a ja sam mu na to odgovorio da su mu oni pucali u brata, a ja nisam. Srpska pravoslavna crkva je instrument velikosrpske politike. Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država, dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva!” Inače, Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja nije registrirana u registru neprofitnih organizacija.DP