Počinje “OKTOBARSKA REVOLUCIJA”: Prosvjedi u Rusiji, policija masovno uhićuje ljude, već preko 200 uhićenih. Pogledajte snimke

0
Foto; Screenshot Twitter
U RUSIJI su krenuli prvi prosvjedi protiv mobilizacije koju je jutros naredio predsjednik Vladimir Putin. Već uhićeno preko 100 ljudiNa prosvjedima protiv mobilizacije u Rusiji dosad je uhićeno više od 100 prosvjednika.

Privedeno je najmanje 109 prosvjednika diljem zemlje, prema neovisnim promatračima policijskog postupanja u Rusiji OVD-Info. U sibirskom gradu Irkutsku privedeno je najmanje desetak od 60 prosvjednika koji su se okupili na središnjem trgu, prema lokalnim aktivistima, javlja Moscow Times.Društvenim mrežama šire se snimke građana koji prosvjeduju na istoku zemlje – u Novosibirsku, Irkutsku, Tomsku i drugim gradovima.

Gdje se god pojave prosvjednici, uz običnu policiju pojavljuje se i interventna, s kacigama na glavama, koja uhićuje ljude tako što ih odvlači ili bolje reći odnosi s ulica.

Pojavile su se snimke na kojima se vide prva uhićenja. Na snimkama se vidi kako policija prilikom uhićenja neke ljude baca na tlo. U trećem po veličini ruskom gradu Novosibirsku na videu objavljenom na društvenim vidi se kako prosvjednik policajcima viče: “Ne želim umrijeti ni za Putina ni za vas!”

Ranije su ruska oporba i aktivisti pozvali na prosvjede protiv djelomične mobilizacije koju je u srijedu naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruske vlasti su dosad razbijale prosvjede, a neovisni medijski projekt za ljudska prava OVD-info procjenjuje da je od početka rata u Ukrajini 24. veljače privedeno 16.437 ljudi.