Pođi i ti na zornicu

0

Mise zornice započinju nakon prve nedjelje došašća i traju sve do Badnjaka. U našoj župi svetog Mihovila mise će se održavati svakog jutra u 6 sati u crkvi.

I ove godine se tijekom adventa održavaju mise zornice. Ove mise su svake godine sve popularnija priprema za dočekivanje blagdana Kristova rođenja. U narodu su omiljene pogotovo zbog činjenice da kao pokorničke mise, zbog ranog ustajanja, pružaju još veći osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Idealan su način za započeti dan u miru i blagostanju te u tom duhu, zajedno sa Djevicom Marijom kao zaštitnicom, prolaziti kroz sve nedaće s kojima se susrećemo.

Smatra se da su mise zornice započele još u 5. stoljeću u srednjoj Europi, dok su se u našim krajevima proširile tijekom 15. stoljeća. U hrvatskoj je tradicija ovih ranojutarnjih misa započela u sjevernim dijelovima države, te se je vrlo brzo proširila i zahvatila ostatak naše pobožne nacije. Mise zornice su započele kao zavjetna pobožnost Djevici Mariji, no tijekom povijesti prestala je biti zavjetna i slavi se kao redovita adventska misa.

Ustanite ovog došašća ranije. Odvojite malo vremena za sebe, za svoju duhovnost. Prepustite se vjeri i neka vas ona vodi kroz dan. Radosni dočekajmo rođenje Isusa Krista.

Visom leteć ptice male, našem domu zapjevale: Srca gore, evo zore!