PRESUDA: Pola milijuna kuna kazne za snimanje i neovlaštenu distribuciju sadržaja!

0
111
Foto: dp

Snimka na kojoj jedan Vinkovčanin prilikom ulaska u trgovinu dezinficira ruke pa se onda krsti kao da ulazi u crkvu, obišla je društvene mreže, no zbog iste, tvrtka koja je bila zadužena za video nadzor, dobila je kaznu od pola milijuna kuna. Tereti ih se naime da su prekršili prava čovjeka koji je nakon objave postao žrtva izrugivanja.

Ovo je druga ovakva kazna izrečena otkako je na snagu stupio GDPR, no stručnjaci ističu, osobni podaci se krše, a nitko o tome ne vodi računa.

Odvjetnica Dijana Kladar, za RTL Danas je rekla kako pak država najčešće krši ta prava. Točnije, to čine ministarstva i tijela javne uprave jer ona su zadužena za izdavanje informacija.

Dotaknula se i cijepljenja pa rekla kako bi recimo upitno bilo isticanje da se cijepila nečija mama. Govori dalje kako se pravila krše i na društvenim mrežama. Tamo se naime objavljuju ugovori o djelu koji pokazuju “gdje je neki vijećnik nešto odradio”.

“Potrošači moraju biti svjesni da to mogu i moraju prijaviti, ali i da imaju pravo na naknadu štete”, zaključuje Kladar.

dp/

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here