Policijski službenici I. Policijske postaje Split su u četvrtak, 8. kolovoza, na bankomatu na Narodnom trgu i  na Obali HNP-a u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer. Daljnjim policijskim radom kod oba bankomata zatečena su dva sumnjiva muškarca, 45-godišnji državljanin Bugarske i 61-godišnji državljanin Poljske, koji su odmah uhićeni i privedeni u prostorije policije. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana i vozila kojeg koriste, te je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima (uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica i kartice za izradu krivotvorenih bankovnih kartica, te drugi priručni alat). Protiv obojice je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporabe naprava. Dovedeni su pritvorskom nadzorniku.
 
Koristimo prigodu građane još jednom upozoriti na ovakve situacije, te savjetujemo da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja prilikom podizanja novca:
– čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, zaklonite unos PIN-a;
– u slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ukoliko Vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku;
– ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju. Policijski službenici će doći do bankomata, te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja. – poručuju iz splitske policije.