Poljoprivredni radovi u svibnju: Svibanj je mjesec sadnje presadnica

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Svibanj je mjesec sadnje presadnica povrća u vrtu. Sadnja presadnica na stalno mjesto kod mladih biljaka izaziva jak stres i treba sve učiniti kako bi taj stres bio što manji. Mlade biljke trebaju biti dobro razvijene, zdrave, dobro razvijenog korijena. Uvjeti u periodu sadnje trebaju biti što povoljniji kako bi prijem mladih biljaka bio što bolji.

Smanjimo stres presađivanja

Nakon sadnje na otvorenom povećava se transpiracija mlade biljke, a gubitak korijenovog sustava može biti i do 85%. Zbog toga je iznimno važno da su biljke dobro razvijene, a uvjeti odgovarajući.

Biljke koje sadimo ne bi trebale biti ni premlade ni prestare. Star rasad se bolje ukorjenjuje, ali sporo napreduje, gubi rodni potencijal. Previše mlad rasad teže se ukorjenjuje, skloniji je pojavi ožegotina i propadanju.

Optimalno razvijen rasad polako se prilagođava stalnom mjestu i uvjetima vanjske sredine. Proces jačanja/kaljenja treba biti obavljen prije sadnje.

Presadnice različitih vrsta povrća imaju različite zahtjeve prema temperaturi zemljišta i zraka. Rajčica je vrsta koja se prva sadi, jer je za rasad rajčice dovoljna temperatura zemljišta od 8 do 10°C. Za papriku i patlidžan zemljište se treba ugrijati, a sadnja se obavlja kada je temperatura zemljišta 15°C.

Nekoliko sati prije sadnje potrebno je zaliti teglice i kontejnere s rasadom kako bi se korijen sa zemljom izvadio neoštećen.

Izbjegavati sadnju po vjetrovitom vremenu

Sadnju ne obavljati po suhom i sunčanom danu. Najbolje je sadnju na malim parcelama obaviti kada je oblačno ili pred kišu. Ukoliko je dan suh i osunčan sadnju obavite predvečer. Sadnju po vjetrovitom vremenu treba izbjegavati, jer vjetar povećava transpiraciju i stres koji mlade biljke doživljavaju.

U svibnju je još uvijek moguća pojava mraza i posađen rasad treba zaštititi. Kao zaštitu možemo koristiti agroplatno, plastične boce, papirnate fišeke, namjenska zvona za zaštitu biljaka.

Presadnica rajčice se sadi dublje. Razlog tome je što rajčica razvija korijenje na dijelu stabla koji zatrpamo zemljom. Na ovaj način dobivamo biljku s jakim korjenovim sustavom.

Ako biljka na posađenom mjestu propadne, posadite novu, ali pazite da bar 10cm udaljite novu jamu za rasad kako bi izbjegli patogene mikroorganizme ili štetnike koji su doveli do propadanja prethodne biljke.

Kako bi spriječili propadanje rasada celera i kupusnjača možemo biljke nakon sadnje zaliti otopinom divizime.

Prvu prihranu posađenih biljaka obavite dva tjedna poslije sadnje, jer će do tada razviti novo korijenje koje će biti spremno usvojiti hraniva,piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

ODRŽAN HOD ZA ŽIVOT U OSIJEKU: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img