Foto: Pixabay

Ministar Tolušić prilikom objave Poziva za mjeru 4., tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” izjavio je kako je ovo prvi puta od ulaska u EU da se raspisuje natječaj isključivo za sektor biljne proizvodnje iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH. Za natječaj je osigurano 360 milijuna kuna za podizanje konkurentnosti i stvaranja dodane vrijednosti u biljnoj proizvodnji.

Tko može iskoristiti ovu priliku te što se sve može financirati, pročitajte u nastavku.

Tko se može prijaviti?

Prihvatljivi prijavitelji na ovaj Poziv su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Ekonomska veličina poljoprivrednika treba biti najmanje 6.000 EURu sektoru vinogradarstva, cvijeća i ukrasnog bilja te najmanje 8.000 EUR u sektorima ratarstva, industrijskog bilja, ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Ukoliko se projekt radi u partnerstvu, svaki partner treba imati iskazanu gornju veličinu ovisno o sektoru u kojem djeluje.

Posebno se vrednuje činjenica da ste mladi poljoprivrednik isto kako dodatne bodove dobivaju projekti u partnerstvu, o čemu ćemo vam pisati kasnije.

Iznosi potpore do 600.000 eura

Prvo što potencijalne korisnike obično zanima jest koji iznos sredstava mogu dobiti apliciranjem na natječaj te koji je intenzitet potpore, a to su:

  • najniža vrijednost potpore po projektu iznosi 5.000 EUR, a najviša 300.000 EUR
  • najviša vrijednost potpore po projektu za korisnike početnike iznosi 100.000 EUR

Najviša vrijednost potpore za zajedničke projekte iznosi 300.000 EUR, osim u slučaju ulaganja u kupnju kombajna i/ili samohodnog čistača šećerne repe za površine pod šećernom repom veće od 40 hektara kada može iznositi do 600.000 EUR.

Posebno se vrednuje činjenica da ste mladi poljoprivrednik isto kako dodatne bodove dobivaju projekti u partnerstvu.

Posebno je bitno napomenuti da vrijednost potpore ne može biti veća od zbroja vrijednosti prometa ostvarenog kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu. Korisnici čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR kao i korisnici koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga, mogu ostvariti potporu do najviše 100.000 EUR.

Intenzitet potpore je 50%, a za mlade poljoprivrednike uvećava se za dodatnih 20%.

Sektori ulaganja

Sektori u koje je dozvoljeno ulagati su:

  • ratarstvo (pšenica, kukuruz u zrnu, ječam, raž, zob, šećerna repa, ostale žitarice (kukuruz kokičar, pravi pir, tritikale, proso, sirak, heljda, kvinoa, amarant, šćir, čija))
  • vinogradarstvo (podizanje novih vinograda, restrukturiranje vinograda stolnih kultivara)
  • industrijsko bilje (duhan, uljana repica, suncokret, soja, ostale uljarice (tikva uljarica, konoplja, šafranika, podlanak, lanik, sezam), ostalo industrijsko bilje (cikorija, lan, hmelj, ricinus, gorušica, mak))
  • ljekovito, začinsko i aromatično bilje (kamilica, lavanda, smilje, menta, kadulja, ružmarin, kapari, lovor, bosiljak, kopar, anis, origano, korijandar, mažuran, estragon, miloduh, stolisnik, divlji komorač, timijan, sljez, stevija, melisa-matičnjak, neven, buhač, gavez, kopriva, pelin, ehinacea, boražina)
  • cvijeće i ukrasno bilje (na otvorenom, u plastičnim tunelima, u zaštićenim prostorima)

Ulaganja u sektor šećerne repe boduju se s najvišim brojem bodova, ali bitno je napomenuti da kao uvjet prihvatljivosti korisnika koji ulaže u proizvodnju šećerne repe jest sklopljen Ugovor o proizvodnji i otkupu šećerne repe sa šećeranom. Po bodovnoj listi nakon šećerne repe koje ostvaruje čak 25 bodova, slijedi vinogradarstvo sa 21 bodom. Potom slijedi industrijsko bilje te žitarice i heljda dok ulaganjem u sektor cvijeća i ukrasnog bilja ostvarujete 15 bodova.

Ulaganja u sektor šećerne repe boduju se s najvišim brojem bodova, ali bitno je napomenuti da kao uvjet prihvatljivosti korisnika koji ulaže u proizvodnju šećerne repe jest sklopljen Ugovor o proizvodnji i otkupu šećerne repe sa šećeranom.

Popis prihvatljivih troškova prilično je opsežan, a dostupan je ovdje.

Bodovanje

Osim bodovanja vezanog za sami sektor ulaganja koje smo iznijeli ranije, boduje se i veličina poljoprivrednika. Najveći broj bodova ostvarit će oni sa ekonomskom veličinom između 15 000-99.999 eura (ili proizvođačka organizacija sa više od 35 članova). Nadalje, boduje se i duljina poslovanja pa tako najveći broj bodova ostvaruju oni koji posluju dulje od 10 godina, dok najmanji broj bodova ostvaruju oni koji posluju između 2-5 godina.

Zajednički projekti sa 5 ili više partnera donjet će vam 5 dodatnih bodova, a oni sa 3-5 partnera 3 boda.

Ukoliko projektom namjeravate očuvati radna mjesta, ostvarit ćete tek jedan bod, dok zapošljavanjem 2 ili više novih radnika ostvarujete 3 boda.

Za savjetovanje se javite stručnim konzultantima

Bodovi se dodjeljuju i po kriteriju kompleksnosti ulaganja, spremnosti projekta, lokaciji ulaganja, činjenici jeste li ili niste mladi poljoprivrednik, doprinosu ulaganja fokus područjima te inovativnim proizvodima i/ili tehničko-tehnološkim procesima.
Za procjenu bodova te ukoliko trebate savjetovanje u vezi prijave na ovaj natječaj ne oklijevajte se javiti stručnim konzultantima, a posebice s obzirom na činjenicu da prijava sadrži nemali broj priloga. Stručnjaci će pripremiti projekt za vas, konzultirati vas te biti uz vas u cijelom periodu implementacije projekta.

Za više informacija obratite se tvrtki Uspješan korak na jedan od niže navedenih kontakata.