Poljoprivrednici strahuju od ekstremne hladnoće

0
Foto: Pixabay

Najavljivani val hladnoće već nam je stigao, a od nedjelje i na jugu Istre treba očekivati izrazito niske temperature. U sljedećem tjednu očekuju se u središtu Istre noćne temperature do -8 stupnjeva Celzija, dnevne do -3, dok će se na jugu Poluotoka noćne spuštati do -4, a ni dnevne se neće penjati iznad nule.

Naravno da u takvoj situaciji najviše strahuju poljoprivrednici, pa i oni s tek nekoliko voćaka. Biljke uslijed tople zime nisu pripravne za led, a s obzirom da je zemlja mokra, postoji realna opasnost od smrzavanja korijena. Kako zaštiti nasade od zime?

Procvjetale voćke

– Problem je što nismo imali zimu i biljke nisu mirovale pa ako temperature zaista padnu do -7 ili -8 stupnjeva Celzija imat ćemo grdih problema. Sada nema spasa, trebalo je raditi cijele godine i sa zdravim nasadima ući u zimu. Masline su se, na primjer, mogle zaštiti nakon berbe bakrom, jer ih bakar umiri, ali samo ako je riječ o zdravim stablima jer u suprotnom može doći do opadanja lišća. Ako je netko i mislio štititi maslinu bakrom sada, to je eventualno trebao činiti prije 15, 20 dana, sada se ni ne može uči u njivu od blata. Ako imate malo voćki možete ih pokriti agrotekstilnom folijom. Ali zapravo nam ne ostaje puno mogućnosti za zaštitu u ovom trenutku, rekao je diplomirani inženjer agronomije Edi Pastrovicchio.

Mnoge su voćke, poput mendula, već i procvjetale.

– One koje su već procvale najvjerojatnije neće izdržati hladnoću. Sav će im cvijet “izgorjeti” od zime. A to i je problem kod nas s bademom, on brzo cvate, nema nekih kasnih sorti, pa su veljača i ožujak uvijek upitni kako će se odraziti na urod. S obzirom da nije bilo prave zime dosta je tog krenula u raniji cvat, i nijedna temperaturna vrijednost ispod nule neće biti dobra. Opasnost je i s voćkama čiji je pup crven, tzv. crveni balon. Jabuke i ostale voćke čiji je pup još tvrd mogle bi i trebale bi preživjeti najavljenu hladnoću zimu. Naravno, sve ovisi i koliko će potrajati tako niske temperature, kaže Pastrovicchio.

Kaže da povrtlari na svojim njivama sada imaju kupusnjače, koje podnose niske temperature, a nasade pokrivaju i agrotekstilnim folijama. Daleko se ozbiljniji problemi očekuju s trajnim nasadima.