|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

U ritmu nedjeljnih čitanja lako možemo prepoznati svoj vlastiti život. Prva je nedjelja korizme bila slika pustinje i tamne noći, zvijeri i napasti. Ova je druga iskustvo ljepote i radosti koju nam samo Bog može darovati.

Duhovni je to put i korizmeni poziv svakomu od nas: evanđeljem osvijetliti tamne kutove duše i tvrdoću srca, pa osloboditi snagu svjetla koje počiva u nama. Isus nam potvrđuje da tu svjetlost imamo i da jesmo svjetlo svijeta.

Navještaj Radosne vijesti počinje u Galileji porukom: Kraljevstvo je Božje blizu, obratite se i vjerujte da je on ozdravitelj života. Današnja slika pokazuje plodove Božje blizine. S njim vidimo svijet u novom svjetlu… i možemo se radovati ljepoti života.

Na taj susret s Božjim sjajem, Isus odvodi trojicu apostola. Brdo preobraženja, to su vrhovi koji se propinju prema nebu, mjesto koje prvo ugleda izlazak sunca i koje miluje posljednjim zrakama prije svog zalaska. Biblija prikazuje brdo kao mjesto koje izabire Bog da tu progovori i da nam se objavi. Na jednoj takvoj uzvisini Isus je pokazao apostolima rajsku ljepotu proslavljenog čovjeka. Sve je postalo bijelo i sjajno, čak su njegove haljine presvučene svjetlošću. Petar je zadivljen i ne zna što bi rekao: Kako je lijepo… ostanimo ovdje zauvijek!

To divno iskustvo vjere i Božje blizine dalo je Petru, i drugim apostolima, snage da ostanu Isusu vjerni do kraja, do smrti. Tako je i s nama danas: da bi nas vjera krijepila svjetlom i snagom, potrebno je da teče iz našeg trajnog divljenja, zanosa i ljubavi prema Bogu. Trebaju i nama oni trenuci kad će srce i duša uskliknuti: Kako je lijepo! Imati vjere znači, poput Petra, otkriti da život može biti lijep, pa svemu što radimo podariti smisla i ukusa. Od jutarnjeg buđenja, do svakog susreta i dnevnog služenja na poslu. Vjera se svjedoči životom!

Tko ima pravu vjeru: ne boji se života ni smrti, ne boji se braka ni djece, ne boji se budućnosti ni obveza, ne boji se darivanja ni služenja… U svjetlu vjere čitav život dobiva svoj konačni smisao, svaka je stvar prosvjetljena. Jednostavno, nije moguće da pobjedu odnese tama i zlo jer sam svršetak mora biti pozitivan. Bog nam je pružio svoju ruku i znamo da nas neće napustiti.

Petar nam pomaže shvatiti da se preobraženje u rajsku ljepotu svjetlosti ne odnosi samo na Isusa. Sudbina je to svakoga od nas. Ljepota preobraženog Isusa, samo je slika čovjeka kakav će biti pred Bogom nakon smrti. Pokazala se je sadašnjost naše budućnosti (sv. Toma Akvinski). Kratki pogled kroz prozor raja!

Na kraju riječ uzima Otac nebeski, kao da se želi zakloniti iza svog sina: Njega slušajte! Takav je i naš dolazak na susret nedjeljnog uzvišenja u crkvi. Gledamo preobrazbu i čujemo riječ. Na odlasku nosimo i mi Očev poziv u srcu:Slušajte Isusa! U tomu je kršćansko zvanje: radosnim naporom oslobađati ljepotu Božje blizine, koja prebiva u nama. Tako ćemo pomoći svjetlosti i radosti da se oslobodi i obasja naše lice, naše riječi i djela.