Legendarni lik iz crtića, Popaj povećavao je mišiće jedući špinat, a njemački znanstvenici dokazali su da je to istina.

Znanstvenici berlinskog sveučilišta i Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavili su prošli tjedan da kemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportašima i da bi trebao biti zabranjen kao doping.

Po studiji, sportaši u treningu koji su deset tjedana dobivali hidroksiekdison putem nadomjestaka u hrani bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom.

“Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika”, rekla je berlinska profesorica Maria Parr.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali špinat je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost promicanja tjelesne ravnoteže i smanjenja staničnog stresa. Sportašima je zanimljiv jer povećava retenciju dušika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Znanstvenici su dosad proveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizira razine šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osjećajem visoke energije, potiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprečava visoke razine šećera u krvi i visoke razine inzulina, ima jaka protuupalna svojstva, smanjuje visoke razine kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodobno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine. “Možda su oni tada već znali nešto što smo mi tek morali dokazati”, rekla je Parr.

Znanstvenici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.