Foto: Dugopolje org

Hrvatska uzdanica i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo već dugi niz godina obilježavaju pogibiju pripadnika skupine Fenix 72.

Ove godine navršava se 51. godina od stradanja preteča hrvatskih dragovoljaca i branitelja iz 1991. godine, koji nisu uspjeli ostvariti povijesnu težnju hrvatskog naroda.

Hrvatska uzdanica iz Zagreba i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo iz Sarajeva u suradnji s obiteljima poginulih pripadnika skupine Feniks “72, te uz župu sv. Jure mučenika u Ogorju kod Muća i župom sv. Luke evanđelista u Trnbusima kod Blata na Cetini uz pokroviteljstvo i supokroviteljstvo HVIDRA-e HR i HVIDRA-e HVO-a organiziraju komemoraciju u povodu 51. obljetnice akcije Feniks “72.

Program obilježavanja započeo je u subotu 1. srpnja komemoracijom u Lužanima i slavljenjem svete mise na starom groblju u Lužanima.

Istoga dana održana je i komemoracija i sveta misa u Tinjanu. U subotu, 8. srpnja na Raduši kod Uskoplja, nakon polaska u 10 sati ispred Ramske kuće na Makljenu u 12 sati održana je molitva i polaganje vijenaca kod spomenika na Raduši.

Riječ je o mjestu na koje su pripadnici Bugojanske skupine u akciji Feniks. Upravo na tom mjestu na Raduši započeli su prvi sukobi Bugojanske skupine s jugoslavenskom vojnom policijom.

Tu su i prva trojica Bugojanske skupine i zarobljena. Sva trojica su tek naknadno pogubljena, ali su jugoslavenske vlasti navele da su poginuli u sukobu, što ne odgovara istini.

Središnje obilježavanje akcije „Feniks“ je u subotu 22. srpnja na kojoj će se održati komemoracija u Ogorju i Trnbusima. U 13 sati je molitva i polaganje vijenaca kod spomen križa u zaseoku Leskuri kod Ogorja, u 12 sati sveta misa u crkvi sv. Jure mučenika u Ogorju, a u 10 sati molitva i polaganje vijenaca kod spomenika u Trnbusima.

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 Hrvata s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine.

Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije. Bugojansku skupinu činilo je 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva: Adolf Andrić, Ambroz Andrić, Nikola Antonac, Petar Bakula, Filip Bešlić, Vidak Buntić, Vili Eršeg, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Vinko Knez, Viktor Kancijanić, Ilija Lovrić, Stipo Ljubas, Vlatko Miletić, Ludvig Pavlović, Ivan Prlić, Pavo Vegar i Mirko Vlasnović. Svi osim Ludviga Pavlovića su navodno likvidirani tijekom same akcije, dok je Pavlović osuđen na 20 godina zatvora.

Spomenik u Posušju

U akciji Feniks sudjelovala su i dva Posušanina Petar Bakula i Filip Bešlić koji su ubijeni u Ogorju Gornjem.Podsjetimo, spomenik Feniks skupini u Posušju je podigla općina Posušje u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije 2014. godine. Spomenik je smješten na Trgu Ivana Pavla II. i sastoji se od 19 kocki.

U okviru dvije kocke su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili djelom ove skupine, dok su imena ostalih pripadnika Bugojanske skupine ispisana na zidu. Spomenik koji je u cijelosti izgrađen od posuškog kamena djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Spomen obilježje u Posušju je simboličan doprinos hrvatskim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske – spomenik stoji kako bismo ih otrgnuli od zaborava.