Poznati psihijatar dao zanimljiv prijedlog za zaustavljanje rastrojenih ljudi i njihovih krvavih pohoda

0
99
Foto: Screenshot

Kako spriječiti krvave pohode poput onih koji su se proteklih nekoliko dana dogodili u Hrvatskoj, ali i koji su motivi zločina, govorio je psihijatar Herman Vukušić s KBC Zagreb, u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV

“Kao javnozdravstveni djelatnik, volio bih reći da serija ovakvih događanja koja se događa u regiji, pogotovo kod naših istočnih susjeda, mogu biti i poticaj za ovakva događanja u Hrvatskoj.

Kada govorimo o situacijama kao što su ljubomora, ideje proganjanja, ideacije toga tipa – mislim da je potrebno dati ljudima koji se bave s osobama tog tipa, psihijatri, više ovlasti u smislu pokretanja postupka prisilne hospitalizacije.

To je sklizavo područje, područje ljudskih prava, ali ako stavimo moju medicinsku karijeru sa strane.

Ja sam godinama bio liberal i kao liberal kažem da je puno uputnije i zdravije da damo stručnjacima koji se bave tim ljudima, koji su njihovi liječnici i koji ih znaju u dušu – dozvolu ingerencije da iniciraju njihovu prisilnu hospitalizaciju koja je za sada, po trenutnim zakonskim okvirima, na razini primarne zdravstvene zaštite – da bismo spasili ljudske živote”, naglasio je Vukušić.

Na pitanje kako primijetiti osobu kratkog fitilja u susjedstvu, psihijatar je odgovorio da ta osoba ili priča ili ne priča.

“Ako znamo za osobu koja ima s nekim konflikt, šuti, povlači se u sebe – ili s druge strane – priča o tome kako će napraviti ovo ili ono, odmah treba reagirati i prijaviti nadležnim institucijama.

Trenutno su zakonski to liječnici opće prakse ili najbliža policijska uprava. Sustav bi puno napravio kada bi psihijatriji i medicini dao veće ovlasti.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here