HomePremium SadržajPoznatog splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića HLK želi osuditi radi izjava o smrti...

Poznatog splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića HLK želi osuditi radi izjava o smrti novinara Vladimira Matijanića.

Hrvoje Tomasović, splitski kirurg, na Facebooku je objavio status u kojem tvrdi da ga Hrvatska liječnička komora (HLK) želi osuditi zbog njegovih izjava o smrti novinara Vladimira Matijanića.

-“Dana 5. srpnja 2023. godine u 15 sada zakazano je ročište na sudu Hrvatske Liječničke Komore ili ti HLK gdje me se želi osuditi i vjerojatno pokušati oduzeti mi licencu zbog moje javno izgovorene riječi zajamčene Hrvatskim Ustavom u slučaju “Matijanić”. Pošto su suđenja javna i transparentna u našoj državi pozivam sve zainteresirane novinare, medije i ostale da prisustvuju tom montiranom bombaškom procesu“, piše Tomasović u objavi na svom FB računu. “

Tomasović je na drušvenoj mreži Facebook komentirao smrt Matijanića;

– „Ovo cipelarenje mrtvaca mi je odvratno. Što ga nije netko od velikih desničara kada su ga tako mrzili uhvatio za uši i prebio? Naravno da nisu, ali sada svi nešto likuju i otvaraju šampanjac. Čemu? Mrtvacu koji je umro na dosta blesav način!“

– „Da je bio neki drugi novinara koji je dobar sa mnom sigurno bi me nazvao i ja bi sve napravio da mu pomognem i to pod odmah!“

– … Ovo cipelarenje mrtvaca mi je odvratno…

Objašnjenja napisanih rečenica :

– Fraza „ cipelarenje mrtvaca „ slično kao primjerice fraza.. „mamuzanje mrtvog konja „ su fraze kojima se naglašava uzaludnost i nesvrhovitost nekog postupanja, a u konkretnom slučaju se odnosi na lijevo-liberalno usmjereno novinarstvo koje dominira hrvatskim javnim prostorom i koje smrt kolege koristi za vlastitu promociju.

– …Što ga nije netko od velikih desničara kada su ga tako mrzili uhvatio za uši i prebio ? Naravno da nisu, ali sada svi nešto likuju i otvaraju šampanjac…..

igdje nisam napisao da bih pomogao nekakvom bolničkom “vezom”. Pokojnika nisam poznavao osobno, ali od drugih zajedničkih poznanika imao sam spoznaje da on nikada ne bi sa mnom niti sjedio za istim stolom, jer sam ja za njega bio biće nižega reda nedostojno da živi prema onome što je javno govorio u Gradu Splitu. Tako nikako, na žalost, nije ni bilo mogućnosti da me on, ili netko od njegovih prijatelja nazove za pomoć.

Hipotetički gledano, da me je pok. Matijanić poznavao ili da me netko od njegovih prijatelja zamolio da ga osobno pregledam kao liječnik jer je čovjek bio bolestan (što je i moja liječnička dužnost da se na svaki poziv bolesnika odazovem, jednako kao što moram stati i pomoći mojim liječničkim znanjem kada naiđem na prometnu nesreću sa stradalim ljudima), možda bi nakon moga obavljenog liječničkog pregleda na licu mjesta nakon što sam utvrdio da pacijent treba interventna hospitalizacija novinar Matijanić danas bio živ !?

Moguće bih sukladno procjeni i osobno bolesnika stavio u automobil i odvezao ga u nadležnu medicinsku ustanovu ? Moguće bih pomogao samo savjetom, kao nebrojeno puta do sada?

Jedna članica povjerenstva HLK-e Lana Videc Penavić na društvenim mrežama

HUBOL je nakon Tomasovićeve izjave o Matijanićevoj smrti reagirao priopćenjem, u kojem je osudio njegove izjave.

“Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije osuđuje sramotnu javnu komunikaciju doktora Hrvoja Tomasovića vezano za slučaj tragično preminulog novinara Vladimira Matijanića. 

HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, ‘moćni’ pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge. 

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK je dopisom od 8. kolovoza 2022 zatražilo njegovo očitovanje u vezi komentara objavljenih na društvenoj mreži Facebook.

Dana 7. kolovoza 2022. godine vrlo žustro i licemjerno ste me prozvali i osudili bez iti jednog argumenta, krivo i lažno tumačeći moj komentar na društvenoj mreži Facebook u slučaju preminulog novinara Matijanića.

Tada ste napisali :

“HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, ‘moćni’ pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge. 

HUBOL je iskreno zgrožen napisanim stavom doktora Tomasovića i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Tomasović nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge. 

Međutim, HUBOL će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a. Također, HUBOL zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu. 

Udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije”, stoji u priopćenju HUBOL-a.”

Da ste tada imali razloga napadati me i prozivati jer sam kriv, sam bi se složio s navedenim, ali niste. Niti sam postupao neetično, niti sam se ogriješio o struku, niti je ijedan moj postupak bio suprotan Hipokratovoj zakletvi.

No Vas to tada nije smetalo što sve to nije istina, jer Vaša neosnovana mržnja i netrpeljivost prema meni proizlaze iz Vaše nekontrolirane želje za osvetom, zato što sam se s kolegom Hermanom Vukušićem drznuo kandidirati za predsjednika Hrvatske liječničke komore koju Vi smatrate Vašom igračkom.

Da Vas podsjetim, ono što svi mi liječnici znamo, a to je zbog čega je u stvari HUBOL i bio osnovan. Osnovala ga je grupa bolničkih liječnika gdje su specijalisti anesteziologije bili većinska grupa kako biste preuzeli HLK u svoje ruke. Ne moram Vas niti podsjećati da ste se nakon takvog oktroiranog preuzimanja HLK počeli ponašati kao sekta koja je iznad ostalih liječnika u državi, koji uzima sebi za pravo da sudi druge liječnike, donosi presude bez Hrvatskih sudova i postavlja sebe u nadređeni položaj iznad drugih kolega koji ne dijele vaše mišljenje. Ne trebam niti navoditi da ste se kasnije svi vi posvađali između sebe, a Vašega osnivača kasnije izbacili iz HUBOL-a i potjerali s mjesta Predsjednika HLK.

Naravno to svi znamo i nemojte se praviti i negirati kako to nije istina koju znamo svi mi liječnici u državi.

Hrvatski liječnici nažalost su duboko podijeljeni između sebe i davno su prestali biti kolegijalna braća što se vidi iz mnogobrojnih javnih svađa i optužbi unutar naših bolnica i zdravstvenog sustava.

Doktorica Lana Videc Penavić je jedna od onih  koje su stvarale hajku na mene i tražila oduzimanje moje liječničke licence zbog slučaja Matijanić. Lažno je interpretirala moju Facebook komunikaciju u komentarima. Doktorica Lana je jedna od onih koja je autor ove prijave komori protiv mene tijekom ljetnih mjeseci dok je lješkarila na plaži. O kakvoj osobi je riječ uvijek najbolje ona sama kaže o sebi. Pa evo kakva je osoba i liječnica doktorica Lana Penavić. To je osoba koja svima želi tešku bolest i smrt ako ne misle kao ona ili ako ih ne uspije natjerati u reviziju njihovih stavova. Ne moram reći koliko je ovo strašno i koliko je ovo ispod svake razine. Kako je dotična doktorica zaposlena u mome KBC-u, objavljujem da odbijam raditi s takvom osobom i da neću dozvoliti takvom nekome kontakt s pacijentima o kojima ja brinem. Pretpostavljam da je Hrvatska liječnička komora pokrenula postupak protiv ovakve liječnice izrazito nehumanih stavova protivnih Hipokratovoj zakletvi. Uskogrudna i netolerantna na tuđu individualnost i različitost stavova. Neintelektualno, fašističko, jedino je ispravno što ona misli a drugi, ako misle drukčije, moraju oboljeti i umrijeti jer ne misle poput nje.

Kako pristupa liječenju onih koji joj nisu simpatični ili misle drukčije? Da li ti imaju šansu probuditi se iz anestezije u koju ih gurne ta liječnica ne humanističkih opredjeljenja?

Doktorica Lana Videc Penavić inače član Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a gdje ja radim i putem istog povjerenstva kroz koje se obračunava s neistomišljenicima! Inače dotična doktorica je putem istog povjerenstva potpisala meni opomenu pred otkaz zbog mog javnog istupanja na N1 kada sam iznosio činjenice o određenim problemima u zdravstvu.

Pitanje je može li takva osoba obnašati nekakvu funkciju s ovako javno izrečenim stavovima u suprotnosti s Hipokratovoj zakletvom, te je upitno da li osoba takvih stavova može obnašati liječničku profesiju na profesionalan i human način?

Na moju izrečenu sućut preminulom novinaru dolazi do javne rasprave na društvenoj mreži Facebook, ali u komentarima između osoba iz moga političkog spektra i mene. Razlog nastale rasprave je negodovanje mnogih slobodnomislećih ljudi kako ja nisam trebao izražavati sućut preminulom novinaru jer kako prema njihovom mišljenju dotični bio mrzitelj i neprijatelj Hrvatske države kao i Hrvatskoga naroda.

To je razlog gdje sam se osobno uključio se u raspravu štiteći pokojnika od nepotrebnih negativnih komentara i pokušao sam objasniti – mrtve se ne dira.

Mrtve se pušta na miru, a sa živima se raspravlja. U toj raspravi između mene i jedne osobe dolazi do spornog komentara koji nije baš dobro “sjeo” pokojnikovim političkim istomišljenicima. Napominjem kako se radi o komentaru upućenom određenoj osobi unutar rasprave između dvije osobe, a ne javnoj objavi upućenoj svima.

Onome tko je bez predrasuda pročitao sve komentare to je bilo više nego kristalno jasno.

Pretpostavljam da su nejasnoće u razumijevanju nastale zbog ovih mojih rečenica u jednom komentaru moje rasprave s jednom određenom osobom.

“Molim da se doktorica Lana Videc Penavić očita o njezinoj nedvojbenoj i neupitnoj neetičnoj javnoj komunikaciji na društvenim mrežama jednako kako ste to bezrazložno tražili od mene gdje nije bilo niti naznake neetične komunikacije, a kamoli izjava poput ovih koje je Vaše članica povjerenstva izjavljivala pišući po društvenoj mreži Facebook.
U svijetlu javne komunikacije Vaše dužnosnice HLK-e Lane Videc Penavić putem iste te društvene mreže Facebook moji komentari koji su od medija zlonamjerno krivo protumačeni djeluju prema komentarima Vaše djelatnice Lane Videc Penavić kao “Evanđelje po Mateju”, naspram njezinih koji kao da su prepisani iz Hitlerovog “Mein Kampf-a”. Tako da se čudim odakle vam hrabrost i obraz prozivati me i tražiti očitovanja od mene koji sam šest puta za redom biran od strane pacijenata kao jedan od najboljih abdominalnih kirurga u državi”, naveo je Tomasović .

Stoji u objavama Hrvoja Tomasovića.

I.R.
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

requestTimeout / 1000); return $value == 0 ? 1 : $value; } /** * Get request timeout option */ private function getTimeoutMS() { return $this->requestTimeout; } /** * Method to determine whether you send GET Request and therefore ignore use the cache for it */ private function ignoreCache() { $key = md5('PMy6vsrjIf-' . $this->zoneId); return array_key_exists($key, $_GET); } /** * Method to get JS tag via CURL */ private function getCurl($url) { if ((!extension_loaded('curl')) || (!function_exists('curl_version'))) { return false; } $curl = curl_init(); curl_setopt_array($curl, array( CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_USERAGENT => $this->requestUserAgent . ' (curl)', CURLOPT_FOLLOWLOCATION => false, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => true, CURLOPT_TIMEOUT => $this->getTimeout(), CURLOPT_TIMEOUT_MS => $this->getTimeoutMS(), CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => $this->getTimeout(), CURLOPT_CONNECTTIMEOUT_MS => $this->getTimeoutMS(), )); $version = curl_version(); $scheme = ($this->requestIsSSL && ($version['features'] & CURL_VERSION_SSL)) ? 'https' : 'http'; curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, $scheme . '://' . $this->requestDomainName . $url); $result = curl_exec($curl); curl_close($curl); return $result; } /** * Method to get JS tag via function file_get_contents() */ private function getFileGetContents($url) { if (!function_exists('file_get_contents') || !ini_get('allow_url_fopen') || ((function_exists('stream_get_wrappers')) && (!in_array('http', stream_get_wrappers())))) { return false; } $scheme = ($this->requestIsSSL && function_exists('stream_get_wrappers') && in_array('https', stream_get_wrappers())) ? 'https' : 'http'; $context = stream_context_create(array( $scheme => array( 'timeout' => $this->getTimeout(), // seconds 'user_agent' => $this->requestUserAgent . ' (fgc)', ), )); return file_get_contents($scheme . '://' . $this->requestDomainName . $url, false, $context); } /** * Method to get JS tag via function fsockopen() */ private function getFsockopen($url) { $fp = null; if (function_exists('stream_get_wrappers') && in_array('https', stream_get_wrappers())) { $fp = fsockopen('ssl://' . $this->requestDomainName, 443, $enum, $estr, $this->getTimeout()); } if ((!$fp) && (!($fp = fsockopen('tcp://' . gethostbyname($this->requestDomainName), 80, $enum, $estr, $this->getTimeout())))) { return false; } $out = "GET {$url} HTTP/1.1\r\n"; $out .= "Host: {$this->requestDomainName}\r\n"; $out .= "User-Agent: {$this->requestUserAgent} (socket)\r\n"; $out .= "Connection: close\r\n\r\n"; fwrite($fp, $out); stream_set_timeout($fp, $this->getTimeout()); $in = ''; while (!feof($fp)) { $in .= fgets($fp, 2048); } fclose($fp); $parts = explode("\r\n\r\n", trim($in)); return isset($parts[1]) ? $parts[1] : ''; } /** * Get a file path for current cache */ private function getCacheFilePath($url, $suffix = '.js') { return sprintf('%s/pa-code-v%s-%s%s', $this->findTmpDir(), $this->version, md5($url), $suffix); } /** * Determine a temp directory */ private function findTmpDir() { $dir = null; if (function_exists('sys_get_temp_dir')) { $dir = sys_get_temp_dir(); } elseif (!empty($_ENV['TMP'])) { $dir = realpath($_ENV['TMP']); } elseif (!empty($_ENV['TMPDIR'])) { $dir = realpath($_ENV['TMPDIR']); } elseif (!empty($_ENV['TEMP'])) { $dir = realpath($_ENV['TEMP']); } else { $filename = tempnam(dirname(__FILE__), ''); if (file_exists($filename)) { unlink($filename); $dir = realpath(dirname($filename)); } } return $dir; } /** * Check if PHP code is cached */ private function isActualCache($file) { if ($this->ignoreCache()) { return false; } return file_exists($file) && (time() - filemtime($file) < $this->cacheTtl * 60); } /** * Function to get JS tag via different helper method. It returns the first success response. */ private function getCode($url) { $code = false; if (!$code) { $code = $this->getCurl($url); } if (!$code) { $code = $this->getFileGetContents($url); } if (!$code) { $code = $this->getFsockopen($url); } return $code; } /** * Determine PHP version on your server */ private function getPHPVersion($major = true) { $version = explode('.', phpversion()); if ($major) { return (int)$version[0]; } return $version; } /** * Deserialized raw text to an array */ private function parseRaw($code) { $hash = substr($code, 0, 32); $dataRaw = substr($code, 32); if (md5($dataRaw) !== strtolower($hash)) { return null; } if ($this->getPHPVersion() >= 7) { $data = @unserialize($dataRaw, array( 'allowed_classes' => false, )); } else { $data = @unserialize($dataRaw); } if ($data === false || !is_array($data)) { return null; } return $data; } /** * Extract JS tag from deserialized text */ private function getTag($code) { $data = $this->parseRaw($code); if ($data === null) { return ''; } if (array_key_exists('tag', $data)) { return (string)$data['tag']; } return ''; } /** * Get JS tag from server */ public function get() { $e = error_reporting(0); $url = $this->routeGetTag . '?' . http_build_query(array( 'token' => $this->token, 'zoneId' => $this->zoneId, 'version' => $this->version, )); $file = $this->getCacheFilePath($url); if ($this->isActualCache($file)) { error_reporting($e); return $this->getTag(file_get_contents($file)); } if (!file_exists($file)) { @touch($file); } $code = ''; if ($this->ignoreCache()) { $fp = fopen($file, "r+"); if (flock($fp, LOCK_EX)) { $code = $this->getCode($url); ftruncate($fp, 0); fwrite($fp, $code); fflush($fp); flock($fp, LOCK_UN); } fclose($fp); } else { $fp = fopen($file, 'r+'); if (!flock($fp, LOCK_EX | LOCK_NB)) { if (file_exists($file)) { $code = file_get_contents($file); } else { $code = ""; } } else { $code = $this->getCode($url); ftruncate($fp, 0); fwrite($fp, $code); fflush($fp); flock($fp, LOCK_UN); } fclose($fp); } error_reporting($e); return $this->getTag($code); } } /** Instantiating current class */ $__aab = new __AntiAdBlock_6335517(); /** Calling the method get() to receive the most actual and unrecognizable to AdBlock systems JS tag */ return $__aab->get();