Sunday, September 19, 2021
HomeVijestiHrvatskaPravnik o dopisu iz KBC-a Osijek: Ne radi se o odgovornosti radnika,...

Pravnik o dopisu iz KBC-a Osijek: Ne radi se o odgovornosti radnika, nego sustava

KBC OSIJEK uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži je. Podsjetimo, Uprava KBC-a Osijek uputila je dopis djelatnicima u kojemu se navodi da se od trenutka postojanja cjepiva značajno povećala sigurnost, navodeći da je KBC Osijek kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje piše Index

“Slijedom navedenog, ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom-19, onda se može dokazivati da nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek, bile na raspolaganju. Ovim putem posebno ističemo da u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih za covid-19, o pitanju bi li odštetu trebala platiti bolnica ili, pak, necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.Također navodimo da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, taj iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje”, navodi se u dopisu. Grgurić: Dopis je neprimjeren

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Brankica Grgurić misli da se tu radi o prijetnji.”Ne samo da smatram da se radi o prijetnji, nego je potpuno neprimjereno slati takav dopis. Pitanje je, znači, je li bolesnik možda bio zaražen koronavirusom kad je došao u bolnicu, pitanje je što se u vrlo kratkom roku moglo dogoditi… Naši djelatnici mahom su cijepljeni, a i preko ljeta neki su se cijepili ili docijepili”, poručila je ona.

“Prebacivati odgovornost na radnike u bilo kojem području rada, a posebno u zdravstvu, je izvan svake pameti. Zašto u ovom teškom vremenu opterećivati ljude za ono za što nisu odgovorni?” zapitala se Grgurić.

Ističe da je rad u zdravstvu osuđen na oskudicu.

“Nemamo ljude da rade u cijelom sustavu, radimo u oskudici… A nitko ne govori da tim radnicima, primjerice, osiguramo sistematske preglede, nego izričemo prijetnju da bismo ih kaznili”, poručila je.

Gotovac: Ne možemo imati sustav u kojem nemamo odgovornost

Pitali smo profesora s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktora Gotovca je li takvo nešto moguće, a on je odgovorio da to ne može biti odgovornost radnika, nego sustava.

Gotovac kaže da bi takvo što bilo moguće kad bi nastalo namjerom ili krajnjom nepažnjom.

“A ovo nije slučaj namjere ili krajnje nepažnje. Ako je moje pravo da se cijepim ili ne cijepim, ja za to ne mogu odgovarati. Ako moj poslodavac, a to je zdravstveni sustav, smatra da predstavljam opasnost za zdravlje trećih, a to su bolesnici, onda ne može reći: ‘Ti ćeš odgovarati’, već me treba isključiti iz sustava”, objasnio je Viktor Gotovac.

“Ako je rizik, onda ga sustav treba likvidirati, odnosno umanjiti. Ne može reći da će odgovarati onaj tko bude neodgovoran, to ne ide prema pravilima za naknadu štete u radnom odnosu”, kaže Gotovac.

Dodaje da država mora reći je li cijepljenje obavezno, a ne da se ne odstrane oni koji su eventualna prijetnja pa se kasnije na njih prebacuje odgovornost. “Ne možemo imati sustav u kojemu nemamo odgovornost”, precizirao je, donosi Index

“Ta vrsta stava je možda edukativna, dakle s ciljem da ljude uputi na cijepljenje, ali nije stvarna. Nije iskrena i nije nešto što će riješiti problem”, zaključio je Gotovac.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments