13 C
Split

Preminula najstarija Hrvatica baka Anđa Perić

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

U 109. godini života preminula je najstarija Hrvatica baka Anđa Perić iz Kotlenica. Najstarija Dalmatinka preminula je jutros u 8.30 sati u svom domu gdje je provela život.

Baka Anđa rođena je 13. listopada 1910. godine. Rodila je troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liječnika je bila prvi put sa sto godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana. I od tada više nikad.

Radni vijek je provela tako da je sadila krupmire i kukuruz, te uzgajala stoku i perad, a gotovo svakodnevno pješačila u Sinjski kraj uprtivši se i na 25 kilometara dug put sa teretom na leđima.

Za baku Anđu tajna dugovječnosti bila je “život sa svojom obitelji i dobra nevista”.

Prilikom proslave 108. rođendana, mlađima je poručila:

– Ja kažen da triba živit uredu i prema svakome bit pristojan. A onda opet kako Bog da. Ne more sve bit kako bi ja tila, nego kako dragi Bog odredi.

Od bake Anđe oprostio se i župan Blaženko Boban riječima:

Posljednje zbogom baki Anđi Perić…

Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada. A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najastarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako – kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas.

Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut,

Blaženko Boban

Redakcija portala Dugopolje.org želi iskrenu sućut obitelji bake Anđe. Počivala u miru Božjem.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img