Preminuo kardinal Angelo Sodano, bivši državni tajnik Svete Stolice

0

Nekadašnji državni tajnik Svete Stolice u razdoblju od 1991. do 2006. i umirovljeni dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano preminuo je u večernjim satima 27. svibnja u Rimu u 95. godini života, izvijestio je Vatican News.

Kardinal je od 9. svibnja bio hospitaliziran zbog upale pluća u Columbus Hospital-Gemelli nakon što je bio pozitivan na Covid.

Kardinal Sodano obnašao je dužnost državnog tajnika Svete Stolice od 1991. do 2006. za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Dekan Kardinalskog zbora bio je od 2005. do 2019. godine.

Rođen je 23. studenoga 1927. kao drugo od šestero djece u obitelji u mjestu Isola d’Asti. Za svećenika je zaređen 1950., a od 1959. bio je u diplomatskoj službi Svete Stolice. Nadbiskupom ga je imenovao papa Pavao VI. 1977. kada je i imenovan nuncijem u Čileu. Državnim tajnikom postao je na svetkovinu sv. Petra i Pavla 1991. godine, dan nakon što je uvršten u Kardinalski zbor. Na toj službi ostao je do 2006. kada ga je naslijedio kardinal Tarcisio Bertone.

Kardinal Sodano izbliza je pratio i uspostavu hrvatske države i sigurno je uz savjet pape Ivana Pavla II. pridonio i njezinome međunarodnom priznanju i posjetima Svetog Oca Hrvatskoj i Sarajevu. Poznati su njegovi nastupi u tijeku raznih hrvatskih manifestacija devedesetih godina u Vatikanu. Primio je brojne visoke hrvatske dužnosnike, a dobitnik je i visokoga odličja Republike Hrvatske. Od 9. do 11. srpnja 1999. bio je u posjetu Hrvatskoj te je tom prigodom u hvarskoj katedrali zaredio za biskupa mons. Nikolu Eterovića, kojeg je Papa tada imenovao nuncijem u Ukrajini.

Kardinal Sodano je u listopadu 2010. godine slavio misu u prigodi proslave 90. obljetnice utemeljenja Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu.

Sa smrću kardinala Sodana Kardinalski zbor ima 208 članova od kojih je 117 s pravom sudjelovanja na konklavama. (IKA)