Sredinom srpnja ove godine u sandučiće elektronske pošte diljem svijeta počele su stizati poruke u kojima se vlasnicima email adresa prijeti objavom snimaka na kojim se može vidjeti kako tobože gledaju pornografske sadržaje.

“Dok sam ti kopao po životu, napravio sam video koji čine dvije snimke. Uz pomoć vaše web kamere snimio sam što ste radili dok ste gledali nešto na internetu. Ukratko, neprimjereno je. Iskreno, spreman sam zaboraviti ove detalje o vama i dopustiti vam da se vratite svojem životu. Zato ću vam ponuditi dvije mogućnosti – ili ignorirajte ovaj email ili mi platite 2.900 američkih dolara”, stoji u jednom takvom emailu.

“Prva opcija: ignoriranje ovog emaila. Dopustite da vam kažem što će se onda dogoditi. Poslat ću video svim vašim kontaktima, rođacima i suradnicima. Neće vam to pomoći u izbjegavanju sramote kada se budete morali suočiti s vašom obitelji. Druga opcija: slanje 2.900 dolara. Nazvat ćemo to mojom “napojnicom za tajnost”. Odaberete li ovu opciju vaša će tajna ostati tajna. Odmah ću uništiti video i vi ćete zadržati svoj život.”

Naočigled, ova prijetnja izgleda uobičajeno. Takvih ste vjerojatno već primili sijaset. No, najnovija tura prijetećih poruka koje su počele kolati u srpnju razlikuju se po tome što u polju za predmet emaila navode šifru koju su vlasnici email adrese negdje jednom koristili. To prijetećim porukama naočigled daje na legitimitetu jer tobože dokazuju da vam je zlonamjerni haker provalio u računalo. Tako je, vi pretpostavljate, ostvario kontrolu nad vašom web kamerom.

The New York Times navodi da su uključivanje šifre korisnika u ovakav tradicionalni pokušaj iznude omogućile provale u cijeli niz internetskih stranica i servisa kao što su Yahoo, eBay i Playstation. Korisnički podaci koji kolaju internetom kao rezultat tih provala sada se ugrađuju u tradicionalne email prevare. Prema objavi na blogu Krebs on Security, nekoliko je primatelja ovakvih prijetećih poruka primijetilo da su šifre koje su hakeri naveli u emailu bile stare, ponekad čak i više godina.

Hakeri ovakvim vrstama prijevara vrebaju one koji svoje šifre nikada ne mijenjaju ili koji istu šifru koriste za prijavu na više različitih servisa.

Da biste se zaštitili od ovakvih prevara, dobro je često mijenjati šifre koje koristite, a ako ovakvu email poruku primite, provjerite prijeti li vam se šifrom koju trenutno koristite ili je riječ o šifru koju više ne koristite. Sve pokušaje email prevara možete prijaviti policiji, donosi Jutarnji.hr.